Recepty

Švestkový crumble

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Dnes pro vás mám tip na výtečný ovocný dezert. Upečeme si švestkový crumble. A co to vlastně „crumble“ znamená? Slovo „to crumble“ (čti krambl) pochází z angličtiny a znamená „rozdrobit si“. Tedy crumble je něco jako drobenka:-)

Tak jdeme na to.

Potřebujeme:

  • švestky (dají se použít i jablka nebo hrušky)
  • máslo
  • třinový cukr
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • zapékací formu nebo misku
  • mísu
  • nůž
  • vařečku
  • prkénko
  • lžíci

Na drobenku:

  • 100 g hladké mouky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g másla

Postup:

Švestky umyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky. Na dno zapékací misky hustě vyskládejte kousky švestek. Poprašte je skořicí, třtinovým a vanilkovým cukrem.

Připravte si drobenku: do mísy dejte hladkou mouku, práškový cukr a máslo. Všechny přísady utřete vařečkou nebo ručkami dohromady.

Na pocukrované švestky v zapékací míse nasypte bohatou vrstvu drobenky. Všechno ovoce musí být zakryté.

Misku dejte na 30-45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Až bude drobenka zlatavá, vytáhněte z trouby.

Nechte trošku vychladnout a pusťte se do něj. Teplý crumble je nejlepší!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka