Švestkový crumble
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dnes pro vás mám tip na výtečný ovocný dezert. Upečeme si švestkový crumble. A co to vlastně „crumble“ znamená? Slovo „to crumble“ (čti krambl) pochází z angličtiny a znamená „rozdrobit si“. Tedy crumble je něco jako drobenka:-)
Tak jdeme na to.
Potřebujeme:
- švestky (dají se použít i jablka nebo hrušky)
- máslo
- třinový cukr
- vanilkový cukr
- mletou skořici
- zapékací formu nebo misku
- mísu
- nůž
- vařečku
- prkénko
- lžíci
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 60 g práškového cukru
- 60 g másla
Postup:
Švestky umyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky. Na dno zapékací misky hustě vyskládejte kousky švestek. Poprašte je skořicí, třtinovým a vanilkovým cukrem.
Připravte si drobenku: do mísy dejte hladkou mouku, práškový cukr a máslo. Všechny přísady utřete vařečkou nebo ručkami dohromady.
Na pocukrované švestky v zapékací míse nasypte bohatou vrstvu drobenky. Všechno ovoce musí být zakryté.
Misku dejte na 30-45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Až bude drobenka zlatavá, vytáhněte z trouby.
Nechte trošku vychladnout a pusťte se do něj. Teplý crumble je nejlepší!
Dobrou chuť!