Zapečená brokolice
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Je to oficiální, léto opravdu začalo! Já nevím jak vy, ale já v tom horku nemám na velká teplá jídla ani pomyšlení. Nejvíc si pochutnám na čerstvé zelenině a ovoci, kterým mi ze své zahrádky zásobuje kachna Justýna. Jestli jste na tom s chutí podobně jako já, určitě si zkuste doma připravit jednoduchý oběd z brokolice: zapečte ji se sýrem a smetanou. Nezapomeňte ale požádat maminku nebo tatínka o pomoc! Budete pracovat s horkými věcmi, tak ať se vám nic nestane. Pigy se nad brokolicí dlouho ošklíbal, ale nakonec se přemohl, ochutnal, a teď ji po mně dokonce vyžaduje sám 🙂 Tak jdeme na to!
Budete potřebovat:
- 1 brokolici
- 4 středně velké brambory
- 150 g tvrdého sýru v kuse
- půl kelímku smetany na šlehání
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- sůl, pepř
- máslo na vymazání zapékací mísy
- zapékací mísu
- 2 hrnce s poklicí
- cedník
- škrabku na brambory
- nůž na krájení a prkénko
- struhadlo na sýr
- misku
- metličku
- kuchyňskou váhu
- odměrnou nádobu na tekutiny
Postup:
Nejprve se pusťte do brokolice. Dospělý jí odřízne košťál a vy ji rozeberte na drobné růžičky, omyjte a vložte do hrnce s vodou. Dospělý dá hrnec na sporák a brokolici uvařte do poloměkka. Mezitím oškrábejte brambory a v celku je dospělý dá vařit do druhého hrnce. Nezapomeňte vodu osolit a přidat kmín (ten totiž dostává z brambor škodlivou látku zvanou solanin).
Když je vše uvařené, společně opatrně sceďte zeleninu přes cedník, nechte ji okapat a vychladnout. Potom brambory nakrájejte na 0,5 cm široké plátky a každou růžičku brokolice podélně rozřízněte (jelikož jsou brambory i brokolice uvařené, a tudíž měkké, půjde to dobře i kulatým nožem na mazání).
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Odvažte si správné množství sýru a nastrouhejte ho nahrubo. Pozor na tlapky 🙂 K brokolici se hodí sýr výraznější chuti – zkuste třeba ementál. Do mísy rozklepněte obě vejce, přilijte smetanu, odměřené mléko, nastrouhaný sýr, trochu soli a pepře. Vše metličkou důkladně promíchejte.
Teď si vymažte dno i stěny zapékací misky máslem a vyskládejte do ní vrstvu brokolice a vrstvu brambor. Na závěr vše přelijte sýrovou směsí a dospělý dá péct asi na 30 minut do trouby. Jakmile sýrová směs ztuhne a neteče, je hotovo!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka
více receptů