Recepty

Velikonoční quiche

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Už jste někdy slyšeli slovo quiche (čti Kiš)? Je to francouzský slaný koláč plněný samými dobrotami a zalitý vyšlehaným vejcem se smetanou. Je to opravdová mňamka, zvlášť, když ho jíte ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby. K velikonocům patří zelená barva a oblý tvar vajíček. Tak si ho uděláme se špenátem a piniovými oříšky připomínajícími mini vajíčka.

Na těsto budete potřebovat:

  • 100g studeného másla
  • 200g hladké mouky
  • špetku soli
  • 4-8 lžic vody

Na náplň budete potřebovat:

  • čerstvý špenát
  • sýry dle vašeho výběru (eidam, gouda, ementál …)
  • 3 vejce
  • 250ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 mozzarellu
  • piniové oříšky (můžete nahradit pekanovými nebo vlašskými ořechy)

 

Postup:

Poproste maminku nebo tatínka, aby zapnuli troubu na 180°C a nechte ji roztopit. Mezitím si připravíme jednoduché těsto, pokud se vám do něj nechce, můžete použít těsto listové. Rukama v míse nebo za pomoci rodiče v robotu rozmixujte studené máslo nakrájené na kostičky s moukou a solí, po lžících přidávejte vodu, aby vzniklo hladké těsto. Mezi 2 igelitovými sáčky nebo pečícími papíry vyválejte tenké těsto a přeneste ho do pečící formy na koláč nebo dort. Nezapomeňte, pokud je potřeba, formu vymazat a vysypat moukou. Nechte odpočinout v ledničce.

Náplň je skutečně jednoduchá. Zavolejte mamku, aby opatrně spařila špenát tzn. zalila ho horkou vodou, nechala okapat a důkladně vyždímala. Vy si mezitím můžete na struhadle nastrouhat nebo nadrobno nakrájet oblíbený tvrdý sýr. Hoďte ho do mísy a přidejte k němu vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Pořádně promíchejte vidličkou.

Vyndejte si z lednice připravenou formu s vychladlým těstem, rozložte na dno špenát a zalijte zbytkem náplně. Nakonec navrch dejte natrhanou mozzarellu a posypte oříšky. 

Mamka nebo taťka dají koláč do trouby a teď se budete mlsně olizovat dokud se koláč neupeče. Bude to trvat cca 50 minut a bude neskutečně vonět po celé domácnosti. Mňam, sbíhají se mi sliny …. Je skvělý k obědu, večeři nebo jako svačina na výlet.

Tak dobrou chuť!

Veverka Laskonka