Velikonoční quiche
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Už jste někdy slyšeli slovo quiche (čti Kiš)? Je to francouzský slaný koláč plněný samými dobrotami a zalitý vyšlehaným vejcem se smetanou. Je to opravdová mňamka, zvlášť, když ho jíte ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby. K velikonocům patří zelená barva a oblý tvar vajíček. Tak si ho uděláme se špenátem a piniovými oříšky připomínajícími mini vajíčka.
Na těsto budete potřebovat:
- 100g studeného másla
- 200g hladké mouky
- špetku soli
- 4-8 lžic vody
Na náplň budete potřebovat:
- čerstvý špenát
- sýry dle vašeho výběru (eidam, gouda, ementál …)
- 3 vejce
- 250ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 mozzarellu
- piniové oříšky (můžete nahradit pekanovými nebo vlašskými ořechy)
Postup:
Poproste maminku nebo tatínka, aby zapnuli troubu na 180°C a nechte ji roztopit. Mezitím si připravíme jednoduché těsto, pokud se vám do něj nechce, můžete použít těsto listové. Rukama v míse nebo za pomoci rodiče v robotu rozmixujte studené máslo nakrájené na kostičky s moukou a solí, po lžících přidávejte vodu, aby vzniklo hladké těsto. Mezi 2 igelitovými sáčky nebo pečícími papíry vyválejte tenké těsto a přeneste ho do pečící formy na koláč nebo dort. Nezapomeňte, pokud je potřeba, formu vymazat a vysypat moukou. Nechte odpočinout v ledničce.
Náplň je skutečně jednoduchá. Zavolejte mamku, aby opatrně spařila špenát tzn. zalila ho horkou vodou, nechala okapat a důkladně vyždímala. Vy si mezitím můžete na struhadle nastrouhat nebo nadrobno nakrájet oblíbený tvrdý sýr. Hoďte ho do mísy a přidejte k němu vejce, smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Pořádně promíchejte vidličkou.
Vyndejte si z lednice připravenou formu s vychladlým těstem, rozložte na dno špenát a zalijte zbytkem náplně. Nakonec navrch dejte natrhanou mozzarellu a posypte oříšky.
Mamka nebo taťka dají koláč do trouby a teď se budete mlsně olizovat dokud se koláč neupeče. Bude to trvat cca 50 minut a bude neskutečně vonět po celé domácnosti. Mňam, sbíhají se mi sliny …. Je skvělý k obědu, večeři nebo jako svačina na výlet.
Tak dobrou chuť!