Recepty
Velikonoční mazanec
Ahoj mlsouni!
Letím za vámi s druhým velikonočním receptem. Tentokrát spolu upečeme tradiční kváskový mazanec, který chutná hrozně podobně jako vánočka, ale má trochu jiný tvar – je totiž kulatý jako sluníčko! Věděly jste, že první recept na mazanec se objevil už v 15. století a že zatímco takoví čeledíni dostali jenom bochánek z kynutého těsta, mazanec pro návštěvy často zdobily rozinky a mandle? Pojďme si ho udělat, a s mandlemi ani rozinkami určitě šetřit nebudeme!
Budete potřebovat:
Na těsto
- 60 g rozinek
- 120 ml polotučného mléka
- 100 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
- 1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker
- 1 balíček Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 vejce
- 2 žloutky
Na potření a posypání
- 1 vejce
- 80 g mandlových plátků
Postup:
- Na přípravu těsta rozinky zalejeme vařící vodou a necháme je asi na hodinu změknout.
- V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo.
- V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme dohladka.
- Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochánek o průměru asi 18 cm.
- Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Bochánek potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Poprosíme rodiče, aby nám do středu bochníku ostrým nožem vytvořili ne příliš hluboký kříž.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 190°C.
- Mazanec necháme vychladnout a před podáváním můžeme ještě pocukrovat.
Dobrou chuť!
_tip_