Pokračovat ve sledování
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Dneska je Škaredá středa, a proto jsem si pro vás připravila speciální recept na sladké pečivo, kterému se říká Jidášky! To je ale podivný název pro středu i pro pečivo, říkáte si!

Škaredá středa svým názvem připomíná zradu Jidáše Iškariotského, který udal Ježíše Krista. Ten totiž potom trpěl na kříži a byl umučen. Jako odměnu za udání dostal Jidáš třicet stříbrných. Peněz si však moc neužil, protože měl velmi špatné svědomí a hodně se mračil. Proto byste se neměli na Škaredou středu mračit, aby vám to nezůstalo! I když jsou jidášky spjaté s tímto smutným příběhem, jsou ve skutečnosti moc dobré! A Klasáček mi poradil, že když je potřu medovou omáčkou, budou ještě lepší!

Budete potřebovat:

Na potření:

  • 1 rozšlehané vejce
  • lžíce vody
  • lžíce másla
  • dvě lžíce kvalitního medu

Postup:

  1. Nejprve připravíme kvásek. Do rozdrobeného droždí přidáme cukr, 100 g smetany ke šlehání a lžíci mouky. Vše důkladně promícháme, aby vznikla řídká kaše. Kvásek by měl během 10-15 minut vzejít.
  2. Mezitím v míse promícháme zbylou mouku, změklé máslo, žloutky, zbytek smetany, cukr, muškátový květ, špetku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Jako poslední přidáme vzešlý kvásek a vše důkladně promícháme.
  3. Směs zpracujeme dohromady na hebké těsto, které se téměř nelepí. Následně těsto hněteme po dobu 5-10 minut, dokud těsto nebude pružné a hladké. K tomuto kroku můžeme využít i kuchyňského robota s hnětacím hákem.
  4. Těsto  zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Po vykynutí těsto pořádně prohněteme, abychom z něj vyhnali vzduch, a rozdělíme ho na čtvrtiny, poté osminy atd., až získáme 24 stejných dílů.
  6. Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 20 centimetrů a tenký jako malíček.
  7. Z obou stran válečky stočíme do uzlíků a dáme je na dva plechy vyložené pečícím papírem.
  8. Jidášky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a necháme je na plechu vykynout na dalších 20 minut. Troubu zatím předehřejeme na 190°C.
  9. Vykynuté jidášky ještě jednou potřeme vejcem a vložíme na 15-20 minut do trouby.
  10. Zatímco se jidášky pečou, připravíme si medovou omáčku na potírání. Na plotýnce ohřejeme med, dokud nebude horký. Odstavíme a přidáme do něj máslo nakrájené na kostičky. Vše promícháme, dokud se máslo nerozpustí.
  11. Medovou omáčkou potřeme upečené jidášky hned poté, co je vyndáme z trouby. Jidášky necháme vychladnout.

Dobrou chuť!

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

Vaše veverka Laskonka kuchařka