Velikonoční jidášky
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dneska je Škaredá středa, a proto jsem si pro vás připravila speciální recept na sladké pečivo, kterému se říká Jidášky! To je ale podivný název pro středu i pro pečivo, říkáte si!
Škaredá středa svým názvem připomíná zradu Jidáše Iškariotského, který udal Ježíše Krista. Ten totiž potom trpěl na kříži a byl umučen. Jako odměnu za udání dostal Jidáš třicet stříbrných. Peněz si však moc neužil, protože měl velmi špatné svědomí a hodně se mračil. Proto byste se neměli na Škaredou středu mračit, aby vám to nezůstalo! I když jsou jidášky spjaté s tímto smutným příběhem, jsou ve skutečnosti moc dobré! A Klasáček mi poradil, že když je potřu medovou omáčkou, budou ještě lepší!
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 70 g změklého Jihočeského másla od Madety
- 80 g krupicového cukru
- dva žloutky
- 25 g droždí
- 300 ml Jihočeské smetany ke šlehání od Madety (pokojové teploty)
- čtvrt lžičky soli
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra z poloviny citrónu
Na potření:
- 1 rozšlehané vejce
- lžíce vody
- lžíce másla
- dvě lžíce kvalitního medu
Postup:
- Nejprve připravíme kvásek. Do rozdrobeného droždí přidáme cukr, 100 g smetany ke šlehání a lžíci mouky. Vše důkladně promícháme, aby vznikla řídká kaše. Kvásek by měl během 10-15 minut vzejít.
- Mezitím v míse promícháme zbylou mouku, změklé máslo, žloutky, zbytek smetany, cukr, muškátový květ, špetku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Jako poslední přidáme vzešlý kvásek a vše důkladně promícháme.
- Směs zpracujeme dohromady na hebké těsto, které se téměř nelepí. Následně těsto hněteme po dobu 5-10 minut, dokud těsto nebude pružné a hladké. K tomuto kroku můžeme využít i kuchyňského robota s hnětacím hákem.
- Těsto zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto pořádně prohněteme, abychom z něj vyhnali vzduch, a rozdělíme ho na čtvrtiny, poté osminy atd., až získáme 24 stejných dílů.
- Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 20 centimetrů a tenký jako malíček.
- Z obou stran válečky stočíme do uzlíků a dáme je na dva plechy vyložené pečícím papírem.
- Jidášky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a necháme je na plechu vykynout na dalších 20 minut. Troubu zatím předehřejeme na 190°C.
- Vykynuté jidášky ještě jednou potřeme vejcem a vložíme na 15-20 minut do trouby.
- Zatímco se jidášky pečou, připravíme si medovou omáčku na potírání. Na plotýnce ohřejeme med, dokud nebude horký. Odstavíme a přidáme do něj máslo nakrájené na kostičky. Vše promícháme, dokud se máslo nerozpustí.
- Medovou omáčkou potřeme upečené jidášky hned poté, co je vyndáme z trouby. Jidášky necháme vychladnout.
Dobrou chuť!