Recepty

Velikonoční hrášková polévka

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Věděli jste, že Zelený čtvrtek předznamenává příchod Velikonoc? V tento den by se totiž mělo jíst něco zeleného, nejčastěji s použitím bylinek, které zajistí, že budeme po celý rok zdraví. Proto jsme si pro vás s Klasáčkem připravili krásně zelenou a zdravou hráškovou polévku s bazalkovými lístky. Zástěrky na sebe a jdeme na to!

Budete potřebovat:

  • 30 g Jihočeského másla od Madety na zesklovatění cibule
  • jedna cibule
  • 380 g mraženého hrášku
  • 720 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • hrst bazalkových lístků + pár na ozdobení
  • 180 ml Zakysané smetany Madeta
  • dvě lžíce citronové šťávy
  • sůl dle chuti
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozpalte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět; trvá to asi čtyři minuty.
  2. Do hrnce přidejte hrášek a kuřecí vývar nebo vodu. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a povařte dalších tři  až pět minut.
  3. Polovinu polévky přelijte do robotu nebo mixéru a spolu s bazalkou, zakysanou smetanou a citronovou šťávou rozmixujte dohladka.
  4. Polévku vraťte do hrnce, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu prohřejte. Každou porci na talíři ozdobte bazalkovými lístky.

Dobrou chuť!

 

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka