Recepty
Velikonoční beránek
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Co se vám vybaví jako první, když se řekne velikonoční hostina? Kromě vajíček se mi samozřejmě vybaví beránek ze slaďoučkého těsta, který je vždycky hlavní ozdobou na velikonočním stole.
Věděly jste, že tento sladký beránek vznikl jako symbol skopového masa, které se v minulosti často podávalo k velikonočnímu obědu? Dnes už ale v české kuchyni skopové není tak oblíbené, ale to vůbec nevadí! Náš kakaový beránek bude totiž mnohem lepší. Obléknout zástěrky a jde se péct!
Budete potřebovat:
- 125 ml smetany ke šlehání 33%
- 30 g Holandské kakao Dr. Oetker prosáté
- 1 balíček Třtinový cukr citrónový Dr. Oetker
- 5 žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 5 bílků
- špetku soli
- 280 g polohrubé mouky
- 1 balíček Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
- elektrický šlehač
- formu na beránka
Postup:
- Na přípravu těsta v kastrůlku smícháme smetanu s kakaem a třtinovým cukrem a za stálého míchání krátce povaříme.
- Opatrně odstavíme a necháme vychladnout.
- V míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem a máslem na nejvyšším stupni do pěny. Pokud si se šlehačem nevíme rady, rodiče rádi pomůžou.
- Do pěny zašleháme smetanu s kakaem. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do žloutkové pěny.
- Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a zlehka ručně vymícháme dohladka.
- Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu na 160 °C.
- Beránka necháme asi dvacet minut ve formě zchladnout. Řekněte mamince, ať vám ho pomůže opatrně vyklopit z formy.
- Povrch beránka můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo ozdobit světlou či tmavou polevou.
Tip: Takhle krásnému beránkovi nezapomeňte nasadit mašličku, bude se pak na velikonočním stole pěkně vyjímat!
Dobrou chuť!
_tip_