Recepty

Vánoční speciál s MADETOU: Kamila peče pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou

Ahoj děti!

Zpěvačka Kamila Nývltová má ráda vláčné a jemné buchty. Mezi ně patří i pudinková buchta se zakysanou smetanou.

Co budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice (z toho 50 g na vanilkový pudink)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • ½ skleničky oleje
  • ½ skleničky teplé vody
  • 2 Jihočeské zakysané smetany 18%
  • 2 vanilkové cukry
  • 750 ml Jihočeského plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • trochu oleje a hrubé mouky na přípravu plechu

 

Postup:

Příprava těsta:

  1. V míse vyšlehejte celá vejce s 150 g cukru krupice do světlé, nadýchané pěny. Maminka k tomu může vzít elektrický šlehač.
  2. Postupně přilévejte olej a teplou vodu za stálého šlehání.
  3. Do směsi lehce vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  4. Nakonec přidejte kakao (pozor, hodně práší) a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  5. Těsto nalijte na předem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Nebo ho můžete vyložit pečícím papírem.

Příprava pudinku:

  1. Do hrnce nalijte většinu mléka (asi 650 ml). Maminka ho míchá a  přivede k varu.
  2. Zbylých 100 ml mléka nalijte do misky, přidejte pudinkové prášky, zbylých 50 g cukru krupice a podle chuti vanilkový cukr. Směs dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky.
  3. Jakmile mléko začne vařit, přilije do něj maminka pudinkovou směs a za stálého míchání vaří, dokud pudink nezhoustne. Je to opravdu moc horké, bude lepší, když směs uvaří mamka.

Spojení a pečení:

  1. Ještě horký pudink nalije mamka cikcak na těsto připravené na plechu.
  2. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud není buchta upečená (zkontrolujte špejlí).

Dokončení:

  1. Upečenou buchtu hned potřete zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovými cukry, kterou rovnoměrně rozetřete po povrchu buchty.
  2. Buchta je krásně vláčná díky zakysané smetaně a bublinkový efekt vytváří vrstvy pudinku, který se během pečení propadá do těsta. Skvělá pochoutka k odpolední kávě nebo čaji!

Dobrou chuť!

_tip_

Partner speciálu:

Vaše veverka Laskonka kuchařka