Recepty
Vánoční speciál s MADETOU: Kamila peče pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou
Ahoj děti!
Zpěvačka Kamila Nývltová má ráda vláčné a jemné buchty. Mezi ně patří i pudinková buchta se zakysanou smetanou.
Co budete potřebovat:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice (z toho 50 g na vanilkový pudink)
- 2 vanilkové pudinky
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- ½ skleničky oleje
- ½ skleničky teplé vody
- 2 Jihočeské zakysané smetany 18%
- 2 vanilkové cukry
- 750 ml Jihočeského plnotučného mléka
- 3 vejce
- trochu oleje a hrubé mouky na přípravu plechu
Postup:
Příprava těsta:
- V míse vyšlehejte celá vejce s 150 g cukru krupice do světlé, nadýchané pěny. Maminka k tomu může vzít elektrický šlehač.
- Postupně přilévejte olej a teplou vodu za stálého šlehání.
- Do směsi lehce vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Nakonec přidejte kakao (pozor, hodně práší) a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto nalijte na předem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Nebo ho můžete vyložit pečícím papírem.
Příprava pudinku:
- Do hrnce nalijte většinu mléka (asi 650 ml). Maminka ho míchá a přivede k varu.
- Zbylých 100 ml mléka nalijte do misky, přidejte pudinkové prášky, zbylých 50 g cukru krupice a podle chuti vanilkový cukr. Směs dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky.
- Jakmile mléko začne vařit, přilije do něj maminka pudinkovou směs a za stálého míchání vaří, dokud pudink nezhoustne. Je to opravdu moc horké, bude lepší, když směs uvaří mamka.
Spojení a pečení:
- Ještě horký pudink nalije mamka cikcak na těsto připravené na plechu.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud není buchta upečená (zkontrolujte špejlí).
Dokončení:
- Upečenou buchtu hned potřete zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovými cukry, kterou rovnoměrně rozetřete po povrchu buchty.
- Buchta je krásně vláčná díky zakysané smetaně a bublinkový efekt vytváří vrstvy pudinku, který se během pečení propadá do těsta. Skvělá pochoutka k odpolední kávě nebo čaji!
Dobrou chuť!
_tip_
Partner speciálu: