Recepty

Vánoční speciál s MADETOU: Kamila peče makovec

Ahoj děti!

Zpěvačka Kamila Nývltová nám jako další představí recept na opravdu makový makovec. Mák je bohatým zdrojem řady minerálů a vitamínů a proto prospívá našemu tělíčku.

Co budete potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 prášek do peciva
  • špetka soli
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky Jihočeského plnotučného mléka
  • 2 lžíce višňové marmelády
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • Jihočeské máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Citronová poleva:

  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce citronové stavy

Postup:

  1. Nejprve v mise smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, mák, prášek do pečiva a sůl. Poté přidáme zbytek přísad včetně nadrcených vlašských oříšků. Celé těsto promícháme. Mamka a vymaže a hrubou moukou vysype plech a na něj nalije těsto.
  2. Společně zapněte troubu na 160 °C a pečte asi 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
  3. Na citronovou polevu mícháme v misce všechny suroviny tak dlouho, dokud se krásně nespojí, aby v ní nebyly hrudky. Polevu nalijeme na vychladlý makovec, lehce rozetřeme po celé ploše makovce a necháme zatuhnout. Nemáte-li rádi citronovou polevu, stačí makovec zlehka pocukrovat moučkovým cukrem, i tak bude výborný.

Dobrou chuť!

_tip_

Partner speciálu:

Vaše veverka Laskonka kuchařka