Recepty

Vánoční recepty: Plněné pracny s pařížským krémem (bez lepku)

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Byli jste někdy v Paříži? Já ano! A přestože je tohle město slavné kvůli spoustě různých věcí, já jsem si na něm nejvíc oblíbila jemňoučký pařížský krém. A s vánočními pracnami je to úplný bájo! A přestože se tohle cukroví jmenuje pracny, tak to vůbec pracné není, hihi! Tohle je poslední recept, který jsme pro vás společně s Klasáčkem připravili, protože pak si už oba půjdeme užívat zaslouženého volna. Ale nebojte, nějakou dobrotu si pro vás letos ještě určitě vymyslím! Tak a teď už jdeme na ty pracny.

Budete potřebovat:

Na pracny:

  • 180 g bezlepkové mouky Nomix
  • 20 g hladké kukuřičné mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • menší vejce
  • mleté koření: hřebíček, skořice (může být i nové koření) – podle vlastní chuti, alespoň špička ČL od každého

Na pařížský krém:

  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády
  • 10 g bezlepkové mouky Nomix
  • půlku žloutku
  • 80 g másla

Postup:

  1. Cukr, vejce a změklé máslo utřeme v míse Kuchtík nebo v mixéru Rychlík.
  2. Pak přidáme bezlepkovou a kukuřičnou mouku smíchanou s ořechy a pomletým kořením.
  3. Těsto promícháme, prohněteme a necháme v chladu alespoň jednu hodinu odležet.
  4. Troubu předehřejeme na 150°C.
  5. Rohlíčkové formičky plníme jen málo, těsto nabude pečením na objemu.
  6. Pracny pečeme dozlatova.
  7. Na pařížský krém přivedeme k varu šlehačku a v ním rozpustíme čokoládu.
  8. Přidáme bezlepkovou mouku Nomix, žloutek a provaříme.
  9. Vzniklou „kaši“ necháme alespoň hodinu vychladnout.
  10. Vychladlou hmotu postupně přimícháme k našlehanému máslu a krém ještě nakonec prošleháme.
  11. Tímto krémem slepujeme vždy dvě půlky rohlíčku k sobě.

 

Tak šťastné a lahodné!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka