Recepty
Vánoční recepty: Plněné pracny s pařížským krémem (bez lepku)
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Byli jste někdy v Paříži? Já ano! A přestože je tohle město slavné kvůli spoustě různých věcí, já jsem si na něm nejvíc oblíbila jemňoučký pařížský krém. A s vánočními pracnami je to úplný bájo! A přestože se tohle cukroví jmenuje pracny, tak to vůbec pracné není, hihi! Tohle je poslední recept, který jsme pro vás společně s Klasáčkem připravili, protože pak si už oba půjdeme užívat zaslouženého volna. Ale nebojte, nějakou dobrotu si pro vás letos ještě určitě vymyslím! Tak a teď už jdeme na ty pracny.
Budete potřebovat:
Na pracny:
- 180 g bezlepkové mouky Nomix
- 20 g hladké kukuřičné mouky
- 140 g moučkového cukru
- 100 g mletých ořechů
- 60 g másla
- menší vejce
- mleté koření: hřebíček, skořice (může být i nové koření) – podle vlastní chuti, alespoň špička ČL od každého
Na pařížský krém:
- 100 g smetany ke šlehání
- 50 g hořké čokolády
- 10 g bezlepkové mouky Nomix
- půlku žloutku
- 80 g másla
Postup:
- Cukr, vejce a změklé máslo utřeme v míse Kuchtík nebo v mixéru Rychlík.
- Pak přidáme bezlepkovou a kukuřičnou mouku smíchanou s ořechy a pomletým kořením.
- Těsto promícháme, prohněteme a necháme v chladu alespoň jednu hodinu odležet.
- Troubu předehřejeme na 150°C.
- Rohlíčkové formičky plníme jen málo, těsto nabude pečením na objemu.
- Pracny pečeme dozlatova.
- Na pařížský krém přivedeme k varu šlehačku a v ním rozpustíme čokoládu.
- Přidáme bezlepkovou mouku Nomix, žloutek a provaříme.
- Vzniklou „kaši“ necháme alespoň hodinu vychladnout.
- Vychladlou hmotu postupně přimícháme k našlehanému máslu a krém ještě nakonec prošleháme.
- Tímto krémem slepujeme vždy dvě půlky rohlíčku k sobě.
Tak šťastné a lahodné!
_tip_