Recepty

Teplý salát s kapustou, jablkem a slaninou

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Vždycky se snažím využívat sezónní zeleninu. To znamená tu, která je pro danou roční dobu typická a dobře dostupná. A únor je časem růžičkové kapusty. No ano, netvařte se tak kysele, jako bych vás viděla! Pigy se totiž tvářil stejně, když jsem před něj postavila talíř s růžičkovou kapustou. Pak ale ochutnal a musel změnit názor. Pokud vám růžičková kapusta taky zrovna nejede, zkuste jí dát ještě šanci! Abyste to měli jednodušší, vymyslela jsem pro vás tuhle lahodu.

Budete potřebovat:

  • ½ kila růžičkové kapusty
  • olivový olej
  • 1 velké jablko
  • asi 6 plátků kvalitní slaniny
  • rozmarýn (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • pánev
  • vařečku
  • nůž a prkénko
  • plech vyložený pečicím papírem

Postup:

  1. Budete pracovat s nožem a troubou, proto nezapomeňte přizvat dospělého J
  2. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  3. Rozpulte každou hlavičku růžičkové kapusty a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem, rozkrojenou (placatou) částí dolů. Rovnoměrně pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje, posolte a dejte péct asi na 20 minut (že jsou hotové poznáte tak, že začnou hnědnout a nejsou tvrdé – jdou jednoduše napíchnout na vidličku).
  4. Jablíčko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky.
  5. Nakrájejte slaninu na kousky a hoďte ji na pánev. Nemusíte v ní rozhřívat olej, protože tuk se teplem uvolní ze slaniny.
  6. Až uvidíte, že se slanina začíná opékat, přidejte nakrájené jablíčko a případně rozmarýn (já ho přidávám, protože jídlo krásně provoní). Míchejte na pánvi, dokud jablíčko nezměkne, ale dejte pozor, ať nespálíte slaninu. Pak odstavte z plotny.
  7. Vyndejte plech z trouby a přidejte kapustičky do pánve k jablku a slanině a všechno dobře promíchejte, podle chuti ještě případně dosolte a dopepřete.

Dobrou chuť!

Tip: K salátu se hodí vajíčko – ať už volské oko, nebo připravené na hniličku.

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka