Teplý salát s kapustou, jablkem a slaninou
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Vždycky se snažím využívat sezónní zeleninu. To znamená tu, která je pro danou roční dobu typická a dobře dostupná. A únor je časem růžičkové kapusty. No ano, netvařte se tak kysele, jako bych vás viděla! Pigy se totiž tvářil stejně, když jsem před něj postavila talíř s růžičkovou kapustou. Pak ale ochutnal a musel změnit názor. Pokud vám růžičková kapusta taky zrovna nejede, zkuste jí dát ještě šanci! Abyste to měli jednodušší, vymyslela jsem pro vás tuhle lahodu.
Budete potřebovat:
- ½ kila růžičkové kapusty
- olivový olej
- 1 velké jablko
- asi 6 plátků kvalitní slaniny
- rozmarýn (nemusí být)
- sůl a pepř
- pánev
- vařečku
- nůž a prkénko
- plech vyložený pečicím papírem
Postup:
- Budete pracovat s nožem a troubou, proto nezapomeňte přizvat dospělého J
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Rozpulte každou hlavičku růžičkové kapusty a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem, rozkrojenou (placatou) částí dolů. Rovnoměrně pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje, posolte a dejte péct asi na 20 minut (že jsou hotové poznáte tak, že začnou hnědnout a nejsou tvrdé – jdou jednoduše napíchnout na vidličku).
- Jablíčko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky.
- Nakrájejte slaninu na kousky a hoďte ji na pánev. Nemusíte v ní rozhřívat olej, protože tuk se teplem uvolní ze slaniny.
- Až uvidíte, že se slanina začíná opékat, přidejte nakrájené jablíčko a případně rozmarýn (já ho přidávám, protože jídlo krásně provoní). Míchejte na pánvi, dokud jablíčko nezměkne, ale dejte pozor, ať nespálíte slaninu. Pak odstavte z plotny.
- Vyndejte plech z trouby a přidejte kapustičky do pánve k jablku a slanině a všechno dobře promíchejte, podle chuti ještě případně dosolte a dopepřete.
Dobrou chuť!
Tip: K salátu se hodí vajíčko – ať už volské oko, nebo připravené na hniličku.
_tip_