Švestkový crumble
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Jestli máte mou kuchařku, crumble (čti: krambl) určitě neunikl vaší pozornosti. Sezóna švestek je v plném proudu, a proto je ten pravý čas si recept připomenout 🙂
Budete potřebovat:
- švestky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- mletou skořici
- máslo
nádobí:
- malou lžičku
- zapékací misku
- nůž
- prkénko
- mísu na přípravu posypky
na posypku:
- 100 g hladké mouky
- 60 g práškového cukru
- 60 g másla
Postup:
Švestky omyjte a vypeckujte. Za asistence dospělého nakrájejte na kostičky. Vyložte jimi zhusta dno zapékací misky.
Dospělý předehřeje troubu na 180 stupňů.
Teď je čas na posypku: utřete v misce dohromady hladkou mouku, cukr a povolené máslo. Podle chuti můžete přidat i nasekané oříšky nebo mandle. Pusťte se do zpracování klidně rukama! Pokud je posypka mazlavá a lepí se, přisypte trochu mouky. Mněte ji mezi prsty tak dlouho, dokud nebude v pevných, nelepivých drobečcích.
Švestky nachystané v zapékací misce posypte skořicí, třtinovým a vanilkovým cukrem a na závěr přopravenou posypkou. Tou nemusíte vůbec šetřit! Všechno ovoce musí být zakryté.
Dejte péct do trouby na půl až třičtvrtě hodiny. Hlídejte, ať nespálíte posypku.
Mmmm, cítíte tu vůni? 🙂 Po vytažení z trouby nechte malinko ochladnout a pak se do té dobroty pusťte. Teplý crumble je nejlepší!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka
P.S. Crumble můžete připravit v podstatě z jakéhokoli ovoce. Příště zkuste třeba z jablek nebo hrušek.