Recepty

Švestkový crumble

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Jestli máte mou kuchařku, crumble (čti: krambl) určitě neunikl vaší pozornosti. Sezóna švestek je v plném proudu, a proto je ten pravý čas si recept připomenout 🙂

Budete potřebovat:

  • švestky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • mletou skořici
  • máslo

nádobí:

  • malou lžičku
  • zapékací misku
  • nůž
  • prkénko
  • mísu na přípravu posypky

na posypku:

  • 100 g hladké mouky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g másla

Postup:

Švestky omyjte a vypeckujte. Za asistence dospělého nakrájejte na kostičky. Vyložte jimi zhusta dno zapékací misky.
Dospělý předehřeje troubu na 180 stupňů.

Teď je čas na posypku: utřete v misce dohromady hladkou mouku, cukr a povolené máslo. Podle chuti můžete přidat i nasekané oříšky nebo mandle. Pusťte se do zpracování klidně rukama! Pokud je posypka mazlavá a lepí se, přisypte trochu mouky. Mněte ji mezi prsty tak dlouho, dokud nebude v pevných, nelepivých drobečcích.

Švestky nachystané v zapékací misce posypte skořicí, třtinovým a vanilkovým cukrem a na závěr přopravenou posypkou. Tou nemusíte vůbec šetřit! Všechno ovoce musí být zakryté.

Dejte péct do trouby na půl až třičtvrtě hodiny. Hlídejte, ať nespálíte posypku.

Mmmm, cítíte tu vůni? 🙂 Po vytažení z trouby nechte malinko ochladnout a pak se do té dobroty pusťte. Teplý crumble je nejlepší!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

P.S. Crumble můžete připravit v podstatě z jakéhokoli ovoce. Příště zkuste třeba z jablek nebo hrušek.

více receptů