Recepty

Štědrovečerní nadívaná jablíčka

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Tenhle recept na nadívané jablíčka jsem vymyslela speciálně pro štědrovečerní stůl. Tradice musí být, ale pokud hledáte zpestření, anebo se do příprav slavnostní tabule chcete taky zapojit, ukažte recept mamince a pusťte se do něj!

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozinek anebo sušených brusinek (případně doplňte dalším sušeným ovocem, které máte rádi, já přidávám ještě sušené švestky)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku citronové šťávy (nejlepší je ta právě vymačkaná z citrónu)
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 másla
  • 1/2 hrnku pomerančového džusu
  • nemusí být, ale přidejte, máte-li rádi: 2 lžíce strouhaného kokosu a nastrouhaný zázvor
  • nůž a prkénko
  • lžičku na dlabání jablek
  • mixér
  • zapékací misku
  • alobal

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. S pomocí dospělého odkrojte vršek jablek a lžičkou vydlabejte jejich vnitřek tak, aby se dala plnit.

Opět s pomocí dospělého do mixéru dejte ořechy, rozinky a sušené ovoce, koření (skořici, muškátový oříšek, hřebíček) a půlku připraveného množství másla a lehce rozmixujte. Ale opravdu  jen lehce – velké kousky jsou v tomto případě žádoucí! Přidejte citronovou šťávu a med a hmotu důkladně promíchejte.

Vydlabaná jablka umístěte do zapékací misky a naplňte až po vrch připravenou směsí. Podlijte pomerančovým džusem a na dno přidejte zbytek másla nakrájený na plátky.

Zakryjte volně zapékací misku alobalem a dejte péct asi na 30 minut. Poté sejměte alobal a pečte ještě dalších 20-25 minut, podle velikosti jablek a podle toho, jak moc chcete mít jablka změklá. Stav jablek kontrolujte pomocí špejle, kterou do nich píchnete.

Po vytažení z trouby nechte trochu vychladnout, ale servírujte teplé a každé jablko polijte vypečenou šťávou ze zapékací misky.

Dobrou sváteční chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů