Štědrovečerní nadívaná jablíčka
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Tenhle recept na nadívané jablíčka jsem vymyslela speciálně pro štědrovečerní stůl. Tradice musí být, ale pokud hledáte zpestření, anebo se do příprav slavnostní tabule chcete taky zapojit, ukažte recept mamince a pusťte se do něj!
Budete potřebovat:
- 4 jablka
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rozinek anebo sušených brusinek (případně doplňte dalším sušeným ovocem, které máte rádi, já přidávám ještě sušené švestky)
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku citronové šťávy (nejlepší je ta právě vymačkaná z citrónu)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 másla
- 1/2 hrnku pomerančového džusu
- nemusí být, ale přidejte, máte-li rádi: 2 lžíce strouhaného kokosu a nastrouhaný zázvor
- nůž a prkénko
- lžičku na dlabání jablek
- mixér
- zapékací misku
- alobal
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. S pomocí dospělého odkrojte vršek jablek a lžičkou vydlabejte jejich vnitřek tak, aby se dala plnit.
Opět s pomocí dospělého do mixéru dejte ořechy, rozinky a sušené ovoce, koření (skořici, muškátový oříšek, hřebíček) a půlku připraveného množství másla a lehce rozmixujte. Ale opravdu jen lehce – velké kousky jsou v tomto případě žádoucí! Přidejte citronovou šťávu a med a hmotu důkladně promíchejte.
Vydlabaná jablka umístěte do zapékací misky a naplňte až po vrch připravenou směsí. Podlijte pomerančovým džusem a na dno přidejte zbytek másla nakrájený na plátky.
Zakryjte volně zapékací misku alobalem a dejte péct asi na 30 minut. Poté sejměte alobal a pečte ještě dalších 20-25 minut, podle velikosti jablek a podle toho, jak moc chcete mít jablka změklá. Stav jablek kontrolujte pomocí špejle, kterou do nich píchnete.
Po vytažení z trouby nechte trochu vychladnout, ale servírujte teplé a každé jablko polijte vypečenou šťávou ze zapékací misky.
Dobrou sváteční chuť!