Recepty
Špenátový quiche
Ahoj děti!
Už jste někdy slyšely o francouzském koláči quiche? Čte se to KIŠ, jako kdybyste se na někoho vytahovaly. Až tenhle skvělý koláč se špenátem a sýrem uděláte, tak k tomu budete mít i důvod, protože je vážně moc dobrej. Ale vy se nevytahujte, a radši se během vánočních prázdnin se všemi blízkými podělte!
Budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 180 g vychlazeného Jihočeského másla nakrájeného na kostky
- ½ lžičky soli
- 1-2 lžíce studené vody (pokud bude potřeba)
Na náplň:
- 3 vejce
- 200 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- 50 g Balkánského sýra bez příchutě
- 150g Jihočeské Nivy 50%
- snítka pažitky
- 200 g listového špenátu
- 2 střední rajčata nebo 8 cherry rajčátek
- sůl
- pepř
- V míse rychle prsty zpracujeme mouku a kousky másla tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček. Pozor, je důležité těsto nepřepracovat.
- Přidáme sůl. Studenou vodu přidáme podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule, kterou dáme do fólie na hodinku odpočinout do chladu.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 190 °C a připravíme si náplň. Spaříme listový špenát, aby zmenšil svůj objem, a necháme z něj vykapat vodu. Nakrájíme pažitku a rajčata. Oba sýry nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kusy a v misce smícháme smetanu s vejci. Osolíme a opepříme.
- Vychlazené těsto vyválíme do tenké kulaté placky a vložíme jej do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Těsto propícháme po celé ploše vidličkou, vyložíme jej pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži, aby se těsto během pečení nenafouklo.
- Dáme předpéct na 10 minut do trouby. Poté pečící papír s fazolemi vyndáme a necháme těsto ještě 5-10 minut péct v troubě bez náplně. Předpečený koláč vyndáme, poklademe špenátem, pažitkou, rajčaty a polovinou sýra a zalijeme je vaječnou směsí. Vše svrchu posypeme druhou polovinou sýra a koláč vrátíme zpět do trouby na dalších 30-40 minut.
Koláč po upečení nechte vychladnout a pak už se do něj můžete pustit!
Dobrou chuť!
_tip_