Špenátové pesto
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Rozhodla jsem se, že vás zasvětím do tajů pesta. Víte, co je pesto? Je to pochoutka z italské kuchyně. Základní a nejznámější pesto je bazalkové. Jde o „omáčku“ z bazalky, olivového oleje, česneku, oříšků a sýra, která se výborně hodí na těstoviny. Ale nejen na těstoviny! Dá využít i nejrůznějšími jinými způsoby, o kterých vám chci vyprávět. A pesto nemusí být pouze bazalkové, jak sami poznáte už za chviličku. Dnes si připravíme špenátové.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky lístků čerstvého špenátu
- 1 hrnek lístků čerstvé bazalky
- 2 lžíce piniových oříšků (Piniové oříšky do pesta sice patří, ale pokud je nemáte, nezoufejte. Můžete je buď vynechat, nebo zkusit nahradit například vlašskými ořechy.)
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu (Také do pesta patří, ale pokud nemáte, můžete vynechat. S parmazánem bude mít pesto plnější chuť.)
- malý citron – budete z něj potřebovat jak citronovou kůru, tak šťávu
- olivový olej
- sůl a pepř na případné dochucení
- mixér
- špachtli
- misku
Postup:
Dnes budete opět potřebovat dospělého pomocníka kvůli mixování. Do mixéru dejte všechny suroviny: špenát, bazalku, oříšky, česnek, trochu citronové kůry, šťávu z citronu a tři lžíce olivového oleje. Všechno dohromady umixujte do téměř hladké konzistence. Pokud se vám pesto lepí na stěny mixéru, přestaňte mixovat, setřete špachtlí a pokračujte. Přidejte pak ještě asi půl hrnku olivového oleje a znova chvíli mixujte. Ochutnejte a je-li potřeba, dosolte a opepřete. V dobře těsnící nádobce vám pesto v lednici vydrží až pět dní. Špenátové pesto je skvělé na těstoviny i do zapečených toastů a nejrůznějších sendvičů. Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka