Špagety s rajčaty a olivami
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
V létě se mi podařilo podívat se na pár dní do Řecka. Samozřejmě jsem nejvíc času strávila ochutnáváním řeckých pochoutek. Tak třeba takový sýr feta s černými olivami, to je vám dobrota! Nebo med od včel, které poletují na bylinkových stráních, to je naprostá lahoda. Moc mi tam také zachutnaly těstoviny se zeleninou a sýrem. Vždycky, když si chci doma připomenout léto, udělám si tohle skvělé jídlo. Zkuste si ho také doma připravit. Raději ale požádejte o drobnou pomoc rodičů při vaření špaget, ať se nespálíte.
Budete potřebovat:
- 1 balíček špaget
- 4 středně velká uzrálá rajčata
- 2 jarní cibulky
- 1 velkou hrst černých oliv bez pecky
- 1 velkou lžíci bazalky
- 1 balíček sýry feta (může být i balkánský sýr/mozzarella)
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- nůž
- prkénko
- mísu
- lžíci
- hrnec na vaření špaget
Postup:
Nejprve je potřeba dát vařit vodu na špagety. S tím si nechte pomoct od dospělého. Mezitím omyjte rajčata, cibulku a bazalkové lístky. Rajčata pod odborným dospělým dohledem nakrájejte na drobné kousky, cibulku najemno, bazalku nasekejte také najemno, olivy na kolečka (z jedné olivy uděláte tak tři) a sýr na kostičky. Vše dejte do mísy a přidejte olivový olej, sůl, pepř a pořádně to zamíchejte. Jakmile budou špagety uvařené, naservírujte je každému na talíř, na ně naaranžujte několik lžic rajčatové směsi a můžete ještě dozdobit strouhaným parmezánem. A pozor, ať na vás něco zůstane, protože si každý bude chtít několikrát přidat!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka