Špagety s omáčkou z pečené dýně
Budete potřebovat:
- dýně – stačí jen polovina
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1 stroužek česneku
- bylinky např. majoránku, tymián
- sůl, pepř
- olivový olej
- špagety
- zapékací mísu
Postup:
Budeme potřebovat troubu, přivolejte tedy na pomoc raději někoho dospělého, ať se nespálíte! Předehřejte ji na 180 stupňů.
Dýni opatrně nakrájejte na přibližně stejné kostky, česnek nakrájejte na proužky.
Zapékací misku pocákejte olivovým olejem, vhoďte nakrájenou dýni, proložte bylinkami a ochuťte solí a pepřem. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením.
Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu.
Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje.
V závěru vyjměte větší kousky bylinek a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo pár kousků dýně odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat.
Hotovou omáčkou přelejte uvařené špagety.
Dobrou chuť!