Ředkvičkové máslo
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Mám pro vás zase jeden nový veveří recept. Tentokrát ředkvičkový! Nejvíce ředkviček roste na jaře, ale sehnala jsem je i teď na podzim. Tak jdeme na to, pochutnáte si!
Budete potřebovat:
- 2 svazky ředkviček
- 150 gramů změklého obyčejného másla (vyndejte ho z ledničky, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo)
- 150 gramů čerstvého sýra (například lučiny)
- špetka soli a pepře
- chleba (nejlépe nějaký tmavý, zrníčkový)
- 2 misky
- struhadlo
Postup:
Nejprve je třeba ředkvičky pořádně omýt a očistit. Potom je nastrouhejte na struhadle do misky. Ale pozor na tlapky! Na Pigyho při strouhání vždycky dohlížím. Raději poproste o pomoc někoho dospělého. Nastrouhané ředkvičky v misce jemně posolíme a necháme je aspoň 10 minut stát. Dělá se to proto, aby pustily vodu, kterou obsahují a my neměli máslo vodnaté.
Mezitím, co čekáme, až ředkvičky pustí vodu, si ve druhé misce smícháme (neboli utřeme, jak říkáme my kuchaři) připravené máslo s čerstvým sýrem (lučinou) s malou špetkou soli a ždibíčkem pepře do hladkého krému. Míchejte, dokud nezískáte hladkou a nadýchanou hmotu.
Potom slijte vodu z ředkviček a přihoďte je do druhé misky a všechno pořádne zamíchejte dohromady. V misce můžete hotové ředkvičkové máslo schovat do ledničky. Nejlépe chutná namazané na čerstvém a křupavém chlebíku! Je to báječná svačinka!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka