Ratatouille
Ahoj mlskotkové a šmakovinky!
Víte, že byste měli denně sníst alespoň 5 porcí zeleniny a ovoce? Proto jsem pro vás připravila recept ze samé zeleniny, který si rádi vaří ve Francii. Netopýr Pierre se po „Ratatuj“ (tak se název téhle dobroty čte) může přímo utlouct!
Dnes se ale neobejdete bez pomoci maminky nebo tatínka. Požádejte je proto, jestli by se do vaření nepustili s vámi.
Budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 1 větší lilek
- 2 zralá rajčata
- 1 paprika (zelená nebo červená)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- provensálské bylinky (sušené)
- olivový olej
- bageta nebo rohlík
- střední hrnec s poklicí
- prkénko na krájení
- nůž
- lžíci
Postup:
Maminka nebo tatínek vám nejprve oloupou a nakrájí cibuli a česnek na jemno. Potom se můžete společně pustit do krájení ostatní zeleniny. Začněte třeba paprikou, pak lilkem, cuketami a rajčaty. Z papriky nezapomeňte vyndat jádřinec a lilku odřízněte zbytek zeleného stonku!
Do hrnce nalijte 4 lžíce olivového oleje. Až bude hrnec s olejem rozpálený, s čímž vám poradí dospělí, opatrně do něj dejte cibuli. Lehce ji osmahněte a přidejte k ní na chvilku česnek. Poté pokračujte s lilkem, paprikou, cuketou a rajčaty. Když bude mít vše takovou lesklou barvu, zakryjte hrnec poklicí a vše pár minut poduste. Jakmile bude zelenina krásně měkká, ochuťte ji solí, pepřem a sušenými provensálskými bylinkami.
Maminka nebo tatínek vám určitě rádi pomohou s dochucením.
Ještě teplou zeleninu dejte každému na talíř a k tomu podávejte kousek bagety k zakousnutí.
Dobrou chuť! Aneb jak se říká francouzsky: Bon appétit!
Vaše veverka Laskonka