Pravá Itálie na talíři
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Italové jsou opravdoví gurmeti, tedy lidé, kteří si velmi rádi pochutnají na výborném jídle. Právě v Itálii se upekla první voňavá a křupavá pizza, uvařily se první špagety a ušlehala první zmrzlina. A mají tam ještě jednu specialitu – skvělý, lehký a jednoduchý salát caprese (čti kapréze). Zkuste si ho doma připravit a uvidíte, jak si pochutnáte.
Budete potřebovat:
- 2 středně velká zralá rajčata
- 1 mozzarellu v nálevu (sýr, který se prodává v pytlíku s vodou)
- čerstvé lístky bazalky
- olivový olej
- sůl, pepř
- prkénko
- nůž
- talíř na podávání
Postup:
Rajčata nejprve zbavte zelených stopek, pak je pořádně umyjte a nechte okapat. Až budou oschlá, nakrájejte je na kolečka (dospělý vám s krájením jistě rád pomůže) a dejte stranou.
Mozzarellu vylovte z nálevu a také nakrájejte na kolečka. Na talíř skládejte střídavě plátek rajčete a mozzarelly (vznikne vám taková bílo-červená housenka), vše zakapejte olivovým olejem (nešetřete s ním, je zdravý!), osolte a opepřete.
Na závěr salát ozdobte natrhanými a umytými lístky bazalky.
To je dobrota, co?
Vaše veverka Laskonka