Recepty

Polévka z medvědího česneku

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Jaro je tu a s ním i první dobroty z přírody. V těchto týdnech můžete při procházce v lese objevit malé zelené lístky, které vyrůstají ze země a vypadají jako konvalinka (ale pozor, ta se nejí, protože je jedovatá!!!). Když list utrhnete a rozetřete ho v dlani, bude vonět po česneku. Tahle zázračná bylina se jmenuje:

medvědí česnek!

Je plná vitamínů, které nám po dlouhé zimě v těle chybí. Jestli máte možnost si medvědí česnek nasbírat (ať vám ale pomůže dospělí a potvrdí, že je to opravdu ta léčivá bylina), nebo koupit, určitě to udělejte a připravte spolu s maminkou či tatínkem vynikající jarní polévku.

Budete potřebovat:

  • 1 svazek medvědího česneku (svazek má průměr cca 5 cm)
  • 2 středně velké brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany na šlehání
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
  • ostrý nůž
  • prkénko
  • lžíci na zamíchání polévky
  • hrnec na polévku
  • odměrku na tekutiny
  • elektrický mixér

Postup:

Brambory oloupejte, umyjte, nakrájejte na čtvrtky a vložte do hrnce. Do něj odměřte zeleninový vývar (buď vám ho maminka nachystá, nebo k bramborám nalijte vodu a přidejte kostku zeleninového vývaru) a dejte vařit. Mezitím svazek medvědího česneku rozdělejte na jednotlivé lístky, omyjte je a nakrájejte nadrobno. Když jsou brambory poloměkké, přidejte k nim nakrájený medvědí česnek, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek a smetanu. Vše ještě jednou převařte. Na závěr polévku rozmixujte dohladka a můžete podávat.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

Poznámka: Pro jistotu vám ukážu, jak medvědí česnek vypadá 🙂