Recepty
Velikonoční perníková vajíčka
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
To jsem zase já, vaše veverka Laskonka, tentokrát se zbrusu novým velikonočním receptem. A u tohohle si užijete náramnou švandu, to vám slibuju! Uděláme totiž spolu velikonoční vajíčka, ale z perníkového těsta. A aby toho nebylo málo, tak je krásně ozdobíme polevou, marcipánem a ještě je dozdobíme veselými barvičkami! Vsadím se, že je spořádáte dřív, než se řeknou Velikonoce! Pojďme se do toho pustit.
Na 10 vajíček budete potřebovat:
Na těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 balíček Kypřicí prášek do perníku Dr. Oetker
- 1 balíček Vanilkový cukr Dr. Oetker
- 2 lžíce Přírodní kakao Dr. Oetker
- 1 vajíčko
- nastrouhané jablko (nemusí být)
Na tvarování vajíček
- roztavená čokoláda, marmeláda nebo kokos
Na zdobení
- 1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker
- 150 g Marcipán Dr. Oetker
- 1 balení Tubičky na zdobení Dr. Oetker
Postup:
- Ze všech surovin vymícháme hladké těsto.
- To pak vylijeme na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme zhruba 20 minut v předehřáté troubě na 170°C.
- Hotový perník necháme vychladnout. Vychlazený perník rozdrobíme do mísy.
- Do rozdrobeného těsta následně přidáme marmeládu, roztavenou čokoládu nebo kokos a prohněteme do hladka.
- Ze vzniklé směsi rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme vajíčka velikosti 3-4 cm.
- Vajíčka dáme do ledničky a necháme alespoň na hodinu ztuhnout.
- Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale a nalijeme do mističky. Pomocí vidličky namočíme osm vajíček a necháme zatuhnout.
- Marcipán rozválíme na pocukrované ploše na výšku asi 5 mm, nakrájíme čtverečky, do kterých zabalíme zbylá vajíčka.
- Vajíčka ozdobíme tubičkami.
Dobrou chuť!
_tip_