Pokračovat ve sledování
Problém s přehráváním videa
Toto video momentálně nelze přehrát.
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content
Recepty

Vánoční recepty: Perníčky (bez lepku)

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Vánoce už jsou skoro tady a na Štědrý den bychom se určitě neobešli bez perníčků! Z perníkového těsta můžete vytvořit třeba hvězdičky, srdíčka, komety, rybičky, stromečky a spousta dalších tvarů! Také rádi stavíte perníkovou chaloupku se sněhovou polevou? Já to tak dělám každý rok a potom se do ní ráda zakousnu svými silnými zoubky. A letos jsem vymyslela zdravější verzi perníčků, bez lepku, což ocenil hlavně Klasáček! Tak šup, šup, nezapomeňte si zástěrky a jdeme na to!

Budete potřebovat:

  • 300 g bezlepkové mouky Nominal
  • vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 60 g tekutého medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 čajové lžičky sody
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcené sušené pomerančové kůry

Na bílou „malovací“ polevu na zdobení

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citrónové šťávy

Postup:

Do hrnce dáme máslo a med a necháme rozpustit. Směs odstavíme, mezitím do velké mísy Kuchtík přidáme bezlepkovou mouku, vejce, půl čajové lžičky sody, lžíci perníkového koření a půl lžičky sušené pomerančové kůry. Přidáme teplou směs z másla a medu a vše důkladně promícháme. Uhněteme těsto a necháme ho přes noc uležet v lednici. Další den těsto rozválíme do tloušťky 0,5 centimetru a vykrajujeme libovolné tvary. Troubu rozehřejeme na 170°C a perníčky pečeme 12-15 minut, podle výkonu trouby. Zatímco se perníčky pečou, rozšleháme vejce s kapkou vody. Touto směsí perníčky po vytažení z trouby potřeme, aby na nich posléze dobře držela poleva. Polevu připravíme tak, že v hrnci na velmi mírném ohni povaříme přesátý moučkový cukr. Odstavíme, po chvíli přidáme bílek a pár kapek citrónové šťávy a promícháme. Polevu umístíme do zdobítka a vychladlé perníčky ozdobíme.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka