Recepty
Pečené zelí
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Moji milí kuchaříčci, máte rádi zelí? A nemyslím jen to kyselé, které se jí k vepřu knedlu nebo ke kachně. Se zelím se dá totiž kouzlit i jinak, třeba ho přidat do čerstvých salátů nebo ho upéct. To druhé si zkusíme dneska!
Budete potřebovat:
- malou hlávku zelí
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř a sůl
- majoránku (nemusí být)
- bílý jogurt
- lžičku dijonské hořčice
- prkénko a velký nůž
- plech vyložený pečicím papírem
- 2 misky
- mašlovačku
- lis na česnek
Postup:
- Zapněte troubu a dejte ji předehřát na 180 stupňů.
- S pomocí dospělého nakrájejte zelí na kolečka – nebo spíš kola! Hlávku si přidržte košťálem na prkénku a krájejte z něj asi centimetrové plátky. I když se to nezdá, kolečka budou držet pohromadě.
- Kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem jedno vedle druhého. Neměly by být na sobě.
- Do misky nalijte trochu olivového oleje a v lisu do něj rozdrťte česnek. Zamíchejte.
- Mašlovačkou potřete směsí zelná kola. Osolte a opepřete, můžete i trochu posypat sušenou majoránkou.
- Dejte péct do trouby asi na 30 minut, dokud zelí nebude opečené. V půlce můžete opatrně zkusit kola otočit, ale pokud by se vám při otáčení rozsypávaly, není to nutné.
- Do druhé misky vyklopte bílý jogurt a vmíchejte malou lžičku dijonské hořčice, případně trošku osolte a opepřete. Dip pak podávejte spolu s pečeným zelím.
- Po vytažení z trouby můžete rovnou servírovat. Pochutnejte si na něm jenom tak, nebo použijte jako přílohu.
_tip_