Recepty

Pečené švestky s anýzem

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Vůně švestek se skořicí je pro mě vůní podzimu číslo jedna. Ale švestky se nemusí kombinovat jenom se skořicí a jíst jenom v koláčích nebo knedlících. Proto vám dnes přináším jednoduchý recept na voňavé pečené švestky, ze kterého se zblázníte!

Budete potřebovat:

  • máslo
  • 8 zralých švestek
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 8 hvězdiček anýzu nadrcených v hmoždíři na menší kousky
  • k podávání pak zmrzlinu, zakysanou smetanu nebo jogurt
  • zapékací mísu

Postup:

  1. Švestky umyjte, rozpulte a odpeckujte.
  2. Dejte předehřívat troubu na 200 stupňů.
  3. Vymažte zapékací misku máslem. Měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny půlky švestek vyskládané v jedné vrstvě.
  4. Naskládejte švestky do mísy slupkou dolů a posypejte lžící hnědého cukru a nadrceným anýzem.
  5. Dejte péct do trouby asi na 15–20 minut tak, aby se švestky dostatečně změkly a cukr se rozpustil. Po vytažení z trouby nechte ještě alespoň pět minut chladnout v zapékací míse.
  6. Před podáváním odstraňte a vyhoďte anýz. Ke švestkám v misce pak přidejte kopeček zmrzliny nebo lžíci zakysané smetany a ihned servírujte.

Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka