Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Vůně švestek se skořicí je pro mě vůní podzimu číslo jedna. Ale švestky se nemusí kombinovat jenom se skořicí a jíst jenom v koláčích nebo knedlících. Proto vám dnes přináším jednoduchý recept na voňavé pečené švestky, ze kterého se zblázníte!
Budete potřebovat:
- máslo
- 8 zralých švestek
- 1 lžíci třtinového cukru
- 8 hvězdiček anýzu nadrcených v hmoždíři na menší kousky
- k podávání pak zmrzlinu, zakysanou smetanu nebo jogurt
- zapékací mísu
Postup:
- Švestky umyjte, rozpulte a odpeckujte.
- Dejte předehřívat troubu na 200 stupňů.
- Vymažte zapékací misku máslem. Měla by být tak velká, aby se do ní pohodlně vešly všechny půlky švestek vyskládané v jedné vrstvě.
- Naskládejte švestky do mísy slupkou dolů a posypejte lžící hnědého cukru a nadrceným anýzem.
- Dejte péct do trouby asi na 15–20 minut tak, aby se švestky dostatečně změkly a cukr se rozpustil. Po vytažení z trouby nechte ještě alespoň pět minut chladnout v zapékací míse.
- Před podáváním odstraňte a vyhoďte anýz. Ke švestkám v misce pak přidejte kopeček zmrzliny nebo lžíci zakysané smetany a ihned servírujte.
Dobrou chuť!
_tip_