Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Jistě máte ještě v čerstvé paměti (a na jazyku!) můj fenomenální recept na hruškové čipsy. Anebo pamatujete na pečené hrušky s ořechy a medem…? Hmm… mňam mňam… no ano, hrušky prostě miluji! A protože teď mají sezónu, vymyslela jsem pro vás další zapékaný recept – tentokrát přidáme i slanou chuť. Jdeme na to!
Budete potřebovat:
- 2 zralé, ale ne měkké hrušky
- 100 g čerstvého kozího sýru (pokud nemáte rádi kozí sýr, nahraďte ho třeba sýrem brie nebo hermelínem)
- 20 g piniových oříšků
- 1 snítku rozmarýnu (nemusí být)
- 2 lžíce medu
- 30 g másla
- půl skleničky vody
- prkénko a nůž
- malou lžičku
- malou misku
- pekáček vyložený pečicím papírem
- hlubší pánev
Postup:
- Omyjte hrušky a podélně je rozpulte.
- Malou lžičkou odstraňte jádřince, tím uděláte malou jamku. Tam pak přijde náplň.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- S pomocí dospělého v hlubší pánvi na mírném plameni rozpusťte máslo a na něm opékejte hrušky slupkou dolů asi 10 minut (na velmi mírném plameni).
- Opatrně (pomůže dospělý) přendejte hrušky do pekáčku vyloženého pečicím papírem a slijte na ně máslo z pánve a přidejte půl skleničky vody. Pečte 10-15 minut.
- A teď náplň! V malé misce smíchejte čerstvý kozí sýr s piniovými oříšky a osolte.
- Vyndejte hrušky z trouby a naplňte jamky umíchanou náplní. Pokud nepoužíváte kozí sýr, sypněte pár piniových oříšků do každé jamky a přikryjte plátkem brie nebo hermelínu.
- Naberte lžičkou med a pokapejte hrušky po povrchu.
- Vraťte plech do trouby a pečte dalších 10 minut.
- Servírujte ještě teplé, ale pozor, ať se nespálíte!
P.S. Na talíř se k hruškám náramně hodí i kopeček zakysané smetany.
Dobrou chuť!