Pečené broskve
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Vymyslela jsem naprosto skvělý recept s broskvemi! Je to opravdová dobrota, do které se zblázníte, jakmile ji ochutnáte. Pusťme se do toho hned teď! 🙂
Budete potřebovat:
- 4 broskve
- máslo
- med
- kelímek mascarpone (250 gramů; mascarpone je čerstvý sýr, vyráběný ze smetany, který se používá k přípravě nejrůznějších krémů a dezertů)
- 150 ml smetany
- 1 malá lžička vanilkového extraktu
- plátky mandlí
- plech vystlaný pečicím papírem
- kulatý nůž na krájení
- pánvičku
- misku, ve které uděláme krém
- metličku
Postup:
Broskve umyjte, rozpulte a vypeckujte. Pokud jsou broskve zralé, rozkrojíte je jednoduše i kulatým nožem. Vypeckované půlky broskví naskládejte vedle sebe na plech (tou rozpůlenou stranou nahoru). Dospělý předehřeje troubu na 180 stupňů.
Na každou půlku broskve na plechu položte plátek másla. Ne úplně tenoučký, ale ani ne tlustý – prostě takový úhledný kousek másla! 🙂
Dál broskve pokapejte medem. Nemusí se to přehánět, protože broskve jsou sladké samy o sobě. Ale raději je předem ochutnejte a jejich přirozené sladkosti přizpůsobte množství medu.
Broskve s plátky másla a pokapané medem dá dospělý do vyhřáté trouby, asi na 20 minut. Hlídejte, ať se nespálí!
Než se broskve upečou, udělejte krém: V misce smíchejte mascarpone se smetanou a lžičkou vanilkového extraktu. Pořádně umíchejte metličkou do hladké směsi. Krém není potřeba dál sladit, broskve budou sladké dost.
Zatímco mícháte, dospělý na rychlo opraží na pánvičce plátky mandlí (jenom tak na sucho).
Jakmile budou broskve zlatavé, dospělý je vytáhne z trouby. Na talíř dejte jednu nebo dvě půlky broskví, na každou pak přidejte lžíci krému a posypejte trochou opražených mandlových plátků. A je hotovo! Cítíte tu vůni? 🙂
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka