Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Doufám, že si užíváte podzim! Já tedy určitě – a to doslova. Nemůžu se nabažit jablíček, která se letos urodila. A dokud trvá přísun něčeho tak lahodného, jako jsou jablíčka, navrhuji toho maximálně využít! Připravila jsem pro vás recept na pokrm, který oživí vaše ranní kaše, ale obstojí i jako samostatný dezert.
Budete potřebovat:
- 4 větší jablka
- 60 g třtinového nebo kokosového cukru
- 60 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 2 lžičky citronové šťávy
- 4 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- středně velká zapékací miska
- mísu
- prkénko a nůž
- škrabku
- alobal
Postup:
- S pomocí dospělého dejte zahřívat troubu na 400 stupňů
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Kostky házejte do mísy.
- K jablkům do mísy přidejte cukr, citronovou šťávu, skořici, muškátový oříšek. Zamíchejte tak, aby kousky jablek byly rovnoměrně pokryté směsí.
- Vymažte zapékací misku máslem.
- Vylijte a rovnoměrně rozprostřete obsah mísy do připravené zapékací misky.
- Navrch jablek taktéž rovnoměrně rozmístěte kostičky másla.
- Zakryjte zapékací misku alobalem.
- Pečte takto asi 30-45 minut. Občas spolu s dospělým jablka zkontrolujte, ať je nespálíte. Po vyndání z trouby zamíchejte.
- Touhle voňavou směsí si můžete přizdobit ranní kaši, přidat si ji do pudinku, nebo k horkým jablkům přidat kopeček zmrzliny.
Dobrou chuť!
_tip_