Pokračovat ve sledování
Problém s přehráváním videa
Toto video momentálně nelze přehrát.
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content
Recepty

Pampelišková limonáda

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Pokud jste doteď z pampelišek pletli jen věnečky, je na čase seznámit vás s jejími dalšími přednostmi! Pampeliška je totiž tak trochu zázračná rostlinka. Její kořeny se dají usušit a uvařit z nich nápoj podobný kávě, který dělá dobře játrům, z listů se dá udělat salát nebo pesto a ze žlutých květů med anebo… limonáda! A tu si uděláme dnes. Honem si běžte květy nasbírat, dokud se neproměnily do bílého chmýří!

Budete potřebovat:

  • 4 velké hrsti pampeliškových květů
  • med
  • citronovou šťávu
  • hrnec
  • cedník
  • velký džbán

Postup:

  1. Nasbírejte pampeliškové květy (jenom ty žluté vršky). Ideálně na louce v přírodě nebo někde, kde víte, že na trávu, ve které roste, nebyl použitý žádný chemický postřik.
  2. Květy důkladně propláchněte pod proudem vody v cedníku. Pak je dejte do hrnce, zalijte čtyřmi hrnky vody a přiveďte k varu. Pak vypněte plotnu a nechte alespoň hodinu louhovat.
  3. Sceďte květy nad džbánem (tekutina půjde do džbánu, květy zůstanou v cedníku). Můžete je v limonádě i nechat, pokud chcete.
  4. Do džbánu dolijte vodu, jemně perlivá minerálka dodá příjemné bublinky.
  5. Dochuťte medem a citronovou šťávou. Přidávejte pomalu, ochutnávejte a pořádně míchejte. Pokud používáte čerstvé citrony, můžete do džbánu přihodit i pár koleček.
  6. Rozlijte do skleniček a sosejte.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka