Recepty
Pampelišková limonáda
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Pokud jste doteď z pampelišek pletli jen věnečky, je na čase seznámit vás s jejími dalšími přednostmi! Pampeliška je totiž tak trochu zázračná rostlinka. Její kořeny se dají usušit a uvařit z nich nápoj podobný kávě, který dělá dobře játrům, z listů se dá udělat salát nebo pesto a ze žlutých květů med anebo… limonáda! A tu si uděláme dnes. Honem si běžte květy nasbírat, dokud se neproměnily do bílého chmýří!
Budete potřebovat:
- 4 velké hrsti pampeliškových květů
- med
- citronovou šťávu
- hrnec
- cedník
- velký džbán
Postup:
- Nasbírejte pampeliškové květy (jenom ty žluté vršky). Ideálně na louce v přírodě nebo někde, kde víte, že na trávu, ve které roste, nebyl použitý žádný chemický postřik.
- Květy důkladně propláchněte pod proudem vody v cedníku. Pak je dejte do hrnce, zalijte čtyřmi hrnky vody a přiveďte k varu. Pak vypněte plotnu a nechte alespoň hodinu louhovat.
- Sceďte květy nad džbánem (tekutina půjde do džbánu, květy zůstanou v cedníku). Můžete je v limonádě i nechat, pokud chcete.
- Do džbánu dolijte vodu, jemně perlivá minerálka dodá příjemné bublinky.
- Dochuťte medem a citronovou šťávou. Přidávejte pomalu, ochutnávejte a pořádně míchejte. Pokud používáte čerstvé citrony, můžete do džbánu přihodit i pár koleček.
- Rozlijte do skleniček a sosejte.
Dobrou chuť!