Recepty

Novoroční čočka

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Kdo chce, aby se ho po celý rok drželo štěstí, ten by měl na Nový rok obědvat čočku! Tím mě poučila kachna Justýna, a tak jsem se rozhodla, že si čočku na Nový rok opravdu připravím. Našla jsem recept po babičce, podle kterého čočku připravím. Jako malá jsem čočku od babičky zbožňovala. Zkuste si doma čočku také takhle připravit. Udělejte to ale raději s dospělým, abyste se při vaření neopařili.

Budete potřebovat:

  • 250 g čočky velkozrnné
  • 1 l vody
  • 1 středně velká cibule
  • 2 středně velké stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř
  • kuchyňskou váhu
  • odměrku na vodu
  • středně velký hrnec
  • cedník
  • nůž
  • prkénko
  • vařečku
  • pánvičku s nepřilnavým povrchem
  • polévkovou lžíci
  • lis na česnek

Postup:

Nejprve odvažte čočku, nasypte ji do hrnce, zalijte studenou vodou, trochu promíchejte a potom sceďte do cedníku. Znovu ji dejte do hrnce, zalijte asi 1 litrem vody (nebo tak, aby byla ponořená) a dejte vařit doměkka.

Mezitím dospělý oloupá cibuli a nakrájí na malé kousky. Potom na pánvi rozpusťte 2 lžíce sádla, přidejte cibulku a opékejte ji dozlatova. S tím vám bude muset opět pomoct dospělý. Když je čočka měkká (poznáte to tak, že si lžící vyndáte pár zrnek z hrnce, necháte zchladnout a ochutnáte), přidejte do ní opečenou cibulku, 2 lžíce kečupu, 1 lžíci vinného octa, 2 prolisované stroužky česneku (ty musíte nejprve oloupat a pak vložit do lisu na česnek) a trochu soli a pepře.

Všechno zamíchejte a dochucujte podle vlastní chuti. Pak už jen zbývá servírovat na talíř a podávat třeba s plátkem uzeného masa, kyselou okurkou nebo vajíčkem.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka