Nejlepší čokoládové bonbóny
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Dneska si trochu zamlsáme! Řeknu vám, jak udělat domácí čokoládové bonbóny (takzvané lanýže). Budete ale k tomu ale potřebovat maminku nebo tatínka, protože se bude pracovat s horkými věcmi. Pokud máte na lanýže chuť, ukažte jim recept a pusťte se do vaření společně!
Budete potřebovat:
- 70 g smetany na šlehání
- 100 g másla
- 60 g cukru krupice (klidně i méně)
- 200 g kvalitní hořké čokolády (čím více procent kakaa bude obsahovat, tím lépe)
- kakaový prášek, strouhaný kokos nebo mleté ořechy na obalení
- kuchyňskou váhu
- středně velký hrnec
- několik malých misek
- malou lžičku
- tác
Postup:
Do hrnce nalijte odměřenou smetanu, přidejte máslo a cukr. Dospělý směs pomalu zahřívá a vy můžete pomáhat míchat. Jakmile se cukr a máslo rozpustí, dospělý hrnec odstaví a vy do směsi nalámejte všechnu čokoládu. Vše míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Tekutou směs nechte vychladnout a potom ji nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Další den si na stůl rozložte malé misky, do kterých nasypejte kakaový prášek, kokos nebo mleté ořechy. Hrnec se směsí vyndejte z lednice a lžičkou z ní odkrajujte menší kousky, které obalte v kakau, kokosu či ořechách. Hotové lanýže skládejte na tác (anebo do papírových košíčků jako na obrázku) a nechte ještě chvilku zatuhnout. A dobrota je na světě!
Vaše veverka Laskonka
PS: Domácí lanýže mohou být také krásným dárkem pro maminky k jejich svátku! V tom případě vám bude muset s výrobou pomoct tatínek nebo třeba babička 🙂