(Nejen) vánoční borůvkový džem
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Prozradím vám skvělý a jednoduchý recept na džem, který se hodí nejen na slepování cukroví nebo na vánočku. Uvidíte, že vám zachutná tak, že už nebudete chtít žádný jiný! A jak jinak – snažila jsem se, aby byl recept nejen chutný, ale i zdravý!
Dnes budeme pracovat s chia semínky. To jsou semínka šalvěje hispánské, které se pro své skvělé vlastnosti řadí mezi superpotraviny. To znamená, že mají výjimečné vlastnosti pro naše zdraví. Chia semínka dokáží vstřebat opravdu hodně vody, a tak dobře zavodňují naše tělo. Kromě toho obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které si tělo nedokáže vytvořit samo a je nutné mu je dodávat potravou. Po namočení se obalí jemným gelem, takže se skvěle hodí třeba právě na přípravu džemu! Všimněte si, že kromě ovoce a pár lžiček medu na džem nepoužijeme žádný další cukr. A přitom je tak slaďoučký a voňavý! Tak jdeme na to?
Budete potřebovat:
- 200 gramů borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 2-3 polévkové lžíce chia semínek
- 1/2 malé lžičky vanilkového extraktu
- 3 polévkové lžíce medu
- rendlík
- vařečku
- sklenici s víčkem na džem
- pomoc dospělého
Postup:
Borůvky v rendlíku dejte na mírný plamen, přidejte 3 lžíce medu a občas zamíchejte, dokud borůvky nezměknou. Poté je vařečkou lehce rozmačkejte – stačí lehce, aby v džemu zůstaly kousky borůvek. Poté vmíchejte 2-3 lžíce chia semínek, přidejte vanilkový extrakt a odstavte z plamene.
Celou směs ještě sem tam promíchejte a počkejte, až džem vychladne. Chia semínka vsáknou všechnu šťávu a dodají džemu tu správnou konzistenci. Poté přendejte do skleničky a uchovávejte v lednici. Borůvky můžete nahradit jakýmkoli jiným ovocem.
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka
P.S. Nedělejte džemu příliš velké množství a raději si vždy připravte čerstvý. V lednici vydrží zhruba týden až čtrnáct dní.