Nadýchaná žemlovka
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Už jste někdy slyšeli slovo „zemlbába“? Takhle se dá taky říkat žemlovce. Ani jeden z názvů nezní sice lákavě, ale to by vás od tohoto parádního moučníku nemělo odradit předem! Vyzkoušejte můj chutný recept a úspěch je zaručen! Budete ale potřebovat pomoc maminky nebo někoho dospělého, protože se bude pracovat s troubou a elektrickými přístroji. Ukažte doma tenhle recept a pusťte se do toho společně.
Budete potřebovat:
- 3 větší jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
- 1 starší veka (to znamená asi dva dny stará)
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
- 5 lžíc cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- skořice
- máslo na vymazání misky
- zapékací misku
- ruční elektrický šlehač
- 2 misky
- prkénko nůž na krájení
- metličku
Postup:
Veku dospělý nakrájí asi na 1 cm široké plátky a dá předehřát troubu na 160 stupňů. Vy mezitím můžete metličkou v misce rozmíchat 2 žloutky, rozpuštěné máslo a mléko. V další misce pak smíchejte tvaroh, žloutek, vanilkový cukr a 2 lžíce cukru. Všechny bílky dávejte stranou, protože z nich budete později šlehat sníh. Zapékací misku vymažte máslem. Teď už máte vše důležité připraveno. Plátky veky namočte v připraveném mléce a rovnoměrně rozložte do vymazané zapékací misky. Na to dejte všechna nastrouhaná jablka, posypte 2 lžícemi cukru a skořicí. Na jablka položte další vrstvu veky namočené v mléce. Na to nalijte všechen rozmíchaný tvaroh. Poslední vrstva žemlovky je opět namočená veka. Tu ještě poklaďte kousky másla, aby se při pečení vytvořila křupavá kůrka. Misku vložte do trouby a pečte 45 minut dozlatova. Mezitím z bílků a 1 lžíce cukru ušlehejte sníh (jestli máte doma elektrický ruční šlehač, půjde to s ním mnohem rychleji – ale s tím musí pomáhat dospělý). Až bude žemlovka upečená krásně dozlatova, rozprostřete na její povrch našlehané bílky a dejte ještě na 8 minut do trouby. Na žemlovce vznikne krásná bílková čepice.
Teď už zemlbábě nikdo neodolá!
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka