Recepty

Nadýchaná žemlovka

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Už jste někdy slyšeli slovo „zemlbába“? Takhle se dá taky říkat žemlovce. Ani jeden z názvů nezní sice lákavě, ale to by vás od tohoto parádního moučníku nemělo odradit předem! Vyzkoušejte můj chutný recept a úspěch je zaručen! Budete ale potřebovat pomoc maminky nebo někoho dospělého, protože se bude pracovat s troubou a elektrickými přístroji. Ukažte doma tenhle recept a pusťte se do toho společně.

Budete potřebovat:

  • 3 větší jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
  • 1 starší veka (to znamená asi dva dny stará)
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce másla (rozpuštěného)
  • 5 lžíc cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • skořice
  • máslo na vymazání misky
  • zapékací misku
  • ruční elektrický šlehač
  • 2 misky
  • prkénko nůž na krájení
  • metličku

Postup:

Veku dospělý nakrájí asi na 1 cm široké plátky a dá předehřát troubu na 160 stupňů. Vy mezitím můžete metličkou v misce rozmíchat 2 žloutky, rozpuštěné máslo a mléko. V další misce pak smíchejte tvaroh, žloutek, vanilkový cukr a 2 lžíce cukru. Všechny bílky dávejte stranou, protože z nich budete později šlehat sníh. Zapékací misku vymažte máslem. Teď už máte vše důležité připraveno. Plátky veky namočte v připraveném mléce a rovnoměrně rozložte do vymazané zapékací misky. Na to dejte všechna nastrouhaná jablka, posypte 2 lžícemi cukru a skořicí. Na jablka položte další vrstvu veky namočené v mléce. Na to nalijte všechen rozmíchaný tvaroh. Poslední vrstva žemlovky je opět namočená veka. Tu  ještě poklaďte kousky másla, aby se při pečení vytvořila křupavá kůrka. Misku vložte do trouby a pečte 45 minut dozlatova. Mezitím z bílků a 1 lžíce cukru ušlehejte sníh (jestli máte doma elektrický ruční šlehač, půjde to s ním mnohem rychleji – ale s tím musí pomáhat dospělý). Až bude žemlovka upečená krásně dozlatova, rozprostřete na její povrch našlehané bílky a dejte ještě na 8 minut do trouby. Na žemlovce vznikne krásná bílková čepice.

Teď už zemlbábě nikdo neodolá!

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka

více receptů