Mrkvové sušenky
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Mám pro vás další zdravou mňamku! Budeme péct sušenky z mrkve. Mrkev se k pečení běžně používá, protože je sladká. Je sladká přirozeně, sama od sebe, a proto není potřeba do těsta přidávat tolik cukru. Pigy mi s těmi sušenkami nejdříve moc nedůvěřoval, ale pak ochutnal a teď je chce pořád! Určitě vám budou taky chutnat!
Budete potřebovat:
- přibližně 250 g mrkve
- 200 g másla (vyndejte ho předem z ledničky, aby trochu povolilo a dobře se s ním pracovalo)
- 50 g krupicového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- kelímek bílého jogurtu
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- vál a váleček
- plech a pečicí papír
- pomoc dospělého
Postup:
K dnešnímu vaření budete určitě potřebovat pomoc někoho dospělého. Umyjte mrkve, dospělí je oškrábou (můžete sami, jestli zvládnete) a pak je nastrouhejte na stuhadle na jemno do mističky. Ale pozor na tlapky! Do další misky si nachystáme všechno, co potom s nastrouhanou mrkvičkou smícháme: mouku, krupicový cukr, máslo, prášek do pečiva a trochu jogurtu. Až je mrkev nastrouhaná, všechno smícháme dohromady a uděláme těsto. Až nám hezky drží pohromadě, dáme ho na hodinu odpočinout do ledničky.
Po vytažení těsta z ledničky vyválejte na válu těsto asi na půl centimetru. Aby se vám dobře válelo a těsto nepřilepovalo, poprašte váleček i vál hladkou moukou. Jakmile máte vyválené těsto, můžete začít vykrajovat! Vykrojené tvary skládejte na plech, který vyložte pečícím papírem. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů na 15-20 minut.
Zatímco se sušenky pečou, připravte si směs, ve kterých se budou sušenky po vytažení obalovat. Tahle směs je z moučkového a vanilkového cukru. Sušenky se v téhle cukrové směsi obalují ještě horké. Pozor, ať se nespálíte! Samozřejmě ale můžete jíst sušenky jenom tak, bez cukrového obalu, nebo je můžete slepit dohromady nějakou marmeládou, třeba rybízovou nebo z lesního ovoce – to nechám na vás.
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka Více receptů