Recepty
Mrkev pečená na másle a česneku
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Jak už víte, vždycky se snažím vymýšlet recepty podle sezónní zeleniny, to je podle té, která zrovna přirozeně roste. Teď na jaře je to nejlepší, protože se příroda probouzí a zeleninka je pěkně čerstvá. Kachna Justýna mi ze své zahrádky přinesla první mrkve. A já vymyslela, co s ní! Kromě toho, že se do ní hned zakousnete.?
Budete potřebovat:
- 0,5 kg mrkve
- 2,5 lžic másla
- 2-3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- čerstvou petrželovou nať (nemusí být)
- plech vyložený pečicím papírem
- prkénko a nůž
- škrabku
- vařečku
- mísu
- rendlík
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. S troubou a krájením pomáhá jako vždy někdo dospělý.
- Mrkve očistěte a umyjte. Komu to nestačí, může je i oškrábat ?
- Nakrájejte mrkve na kousky asi 4 cm velké. Pokud jsou mrkve hodně tlusté, špalíček ještě podélně přepulte. Nakrájenou mrkev dejte do mísy.
- Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte na plátky.
- V rendlíku rozpusťte máslo a přihoďte plátky česneku. Za stálého míchání ho na mírném ohni opékejte asi 3 minuty, hlavně dávejte pozor, aby se nespálil.
- Vypněte sporák a do pánve vysypejte nakrájené mrkve. Dobře promíchejte a pak obsah pánve přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete po celé ploše plechu.
- Pečte asi 20-30 minut.
- Po vytažení z trouby dochuťte solí a pepřem, případně čerstvou petrželkou, a servírujte buď jen tak, nebo jako přílohu.
Dobrou chuť!
_tip_