Recepty
Lívanečky s uzeným lososem a smetanovým krémem
Ahoj děti!
Vánoce jsou sice za námi, ale ještě nás čekají vesele silvestrovské oslavy, které si nedokážu představit bez dobroučkých jednohubek. Věděly jste, že jednohubky můžete nahradit i slanými lívanečky? Tyhle jsou tuze chutné, tak je pojďme vyzkoušet!
Na lívance budeme potřebovat:
- 150 ml vlažného Jihočeského lahodného mléka Madeta
- špetka soli a cukru
- 3/4 lžičky sody a 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- olej na vymazání pánve
Na smetanový krém:
- 2 balení (180g) Jihočeského žervé
- 160 g salátové okurky
- 100 g Jihočeské zakysané smetany
- 3 čajové lžičky čerstvě nakrájeného kopru
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 2 lžíce šťávy z citronu
Na ozdobu:
- 100 g uzeného lososa
- pár snítek kopru
- pár kapek z citronu
Postup:
- Nejprve si připravte lívanečky. Do mísy si nasypte mouku, přidejte špetku cukru, sodu a kypřící prášek. Rozmíchejte a nalijte zhruba třetinu vlažného mléka.
- Vše rozmíchejte metličkou, směs přikryjte utěrkou a dejte ji na 10-15 minut kynout do tepla, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky.
- Poté přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
- Vzniklé těsto přikryjte a dejte kynout na teplé místo na dalších 10-20 minut. Než vám těsto nakyne, připravte si smetanový krém.
- Do misky dejte žervé a zakysanou smetanu.
- Okurku oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte z ní co nejvíce šťávy, tu slijte. Vymačkanou okurku přidejte k žervé.
- Najemno si nakrájejte kopr a nasypte do misky k ostatním surovinám. Osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a pokud je potřeba, ještě krém dochuťte.
- Po nakynutí těsta si rozpalte olejem vymazanou pánev. Lívance smažte cca 2 minuty z obou stran dozlatova.
- Uzeného lososa nakrájejte na menší kusy.
- Hotové lívanečky potřete smetanovým krémem, ozdobte kousky lososa, koprem a nakonec pokapejte citronovou šťávou.
Dobrou chuť!
_tip_