Laskončiny palačinky
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Chystáte s kamarády oslavu na konec prázdnin? Pak si určitě udělejte moje vynikající palačinky. Nedávno jich Pigy s Justýnou spořádali celou kopu! Ochutnali jednu, druhou…, šestou – a pořád neměli dost! Jsou totiž lehké jako peříčko a rozplývají se na jazyku.
Při přípravě téhle dobroty budete ale potřebovat pomoc dospělého. Budete totiž pracovat s elektrickým mixerem a horkou pánvičkou a k tomu je potřeba pomocná ruka. Ukažte proto recept mamince a pusťte se do přípravy společně!
Budete potřebovat (asi na 30 palačinek):
- 1 litr mléka
- 3 celá vejce
- 1 másla
- špetku soli
- hladkou mouku
- elektrický mixér
- ruční metličku
- vyšší mísu
- teflonovou pánev
- obracečku
- naběračku na polévku (střední velikost)
- menší hrnec
- kakao/marmeládu/skořicový cukr/nugetu/čerstvé ovoce na ozdobu
Postup:
Do hrnce odkrojte půlku másla (půlku z 250g balení), s pomocí dospělého dejte rozpustit na sporák a následně odstavte, aby rozpuštěné máslo trochu vychladlo. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, přilijte mléko, vychladlé máslo a rozmixujte. Potom přisypávejte hladkou mouku, dokud nemá těsto konzistenci jako jogurtový nápoj (nemělo by být moc tuhé, ani tekuté jako voda). Vše řádně míchejte metličkou, aby v těstě nebyly hrudky.
A teď je opět řada na dospělém: rozpalte si pánev, nalijte do ní jednu naběračku těsta, které rovnoměrně rozlijte po pánvi. Palačinka by měla být asi 2mm silná. Opékejte ji asi půl minuty z jedné strany, půl minuty z druhé. Povrch palačinek by měl být krásně zlatavý.
Teď už zbývá jen dochutit. Já to mám nejraději s kakaovým cukrem (smíchám dohromady kakao a moučkový cukr) a pravou šlehačkou. Justýna si to zas pořád mazala těmi svými marmeládami. Pigy si dal jednu palačinku s kakaem, druhou se skořicovým cukrem, třetí s marmeládou a ovocem a čtvrtou s nugetou.
S čím máte palačinky nejraději vy?
Vaše veverka Laskonka