Recepty
Květáková polévka se sýrovými nočky
Ahoj děti!
Máte rády květák? Myslím, že je to zelenina, která je moc dobrá, a zvlášť ji zbožňuju v polévce, co člověka hezky zahřeje. A když se k takové polévce přidají i sýrové nočky, tak je to úplné bájo. Pusťme se do ní!
Budete potřebovat:
Na polévku:
- 1 menší květák (nebo půlka většího)
- 80 g Jihočeského másla
- 2 brambory
- 1 l silnějšího zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 200 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- snítka pažitky
Na nočky:
- 1 vejce
- 3 plátky sýra Primator 45%, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku
- sůl
- hrst jemně nasekané petrželky
- 3 lžíce hrubé mouky
Postup:
- Kousky květáku opečte v hrnci na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte litrem vývaru, osolte, opepřete dle chuti a povařte 10 minut.
- Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou.
- Zbylý květák a brambory vařte ještě dalších 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte hrnec zpátky na plamen, vlijte do polévky smetanu ke šlehání a pomalu přiveďte zpět k varu.
- Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte česnek rozetřený se solí a hrst nasekané petrželky, nakonec postupně přidejte mouku a vše důkladně promíchejte. Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte.
- Až budou všechny nočky zavařené a vyplavou na povrch, počkejte ještě 2-3 minuty a polévku odstavte.
- Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.
Dobrou chuť!
_tip_