Recepty

Křupavé jablečné tyčinky

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Nedá se nic dělat, podzim už je definitivně tady. Kromě změny počasí je ale důležité hlavně to, že nastala sezóna jablek a hrušek, se kterými se dá v kuchyni nadělat spousta parády. Přesvědčím vás o tom dnešním receptem!

Budete potřebovat:

  • 60 gramů kukuřičných lupínků (neboli cornflaků), ideálně nedoslazovaných
  • asi 5 ks datlí bez pecek
  • 1,5 lžíce kokosového oleje
  • špetku soli
  • 2 – 3 jablka
  • 20 g třtinového nebo kokosového cukru
  • cca 4 lžíce vody
  • 0,5 lžičky skořice
  • šťávu z půlky citronu
  • 0,5 lžičky tapiokové mouky (nebo jiného škrobu)
  • mixér
  • mísu
  • škrabku
  • prkénko a nůž
  • pánev
  • menší pekáček nebo zapékací misku vyloženou pečicím papírem

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. V mixéru rozmixujte kukuřičné lupínky, datle, kokosový olej a sůl.
  3. Půlku hmoty vyklopte do připraveného pekáčku nebo zapékací misky a rukama uplácejte do jedné souvislé vrstvy.
  4. Omyjte jablka, škrabkou oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky do mísy.
  5. Jablka posypejte cukrem, skořicí a tapiokovou moukou (nebo jiným škrobem), přidejte vodu a vymačkanou citronovou šťávu.
  6. Vysypte na pánev a na středním ohni vařte asi 10 minut. Jablka by měla změknout a díky cukru zkaramelizovat.
  7. S pomocí dospělého vyklopte obsah pánve do pekáčku jako druhou vrstvu. Rovnoměrně rozprostřete. Nechte chvíli vychladnout.
  8. Nakonec celou plochu znovu pokryjte zbývající polovinou hmoty z mixéru.
  9. Dejte péct na 25 – 30 minut na 180 stupňů.
  10. Po vytažení nechte vychladnout a poté nakrájejte na kousky nebo tyčinky. Můžete podávat s trochou jogurtu nebo zakysané smetany. Dobrou chuť!

_tip_

Vaše veverka Laskonka kuchařka