Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Nedá se nic dělat, podzim už je definitivně tady. Kromě změny počasí je ale důležité hlavně to, že nastala sezóna jablek a hrušek, se kterými se dá v kuchyni nadělat spousta parády. Přesvědčím vás o tom dnešním receptem!
Budete potřebovat:
- 60 gramů kukuřičných lupínků (neboli cornflaků), ideálně nedoslazovaných
- asi 5 ks datlí bez pecek
- 1,5 lžíce kokosového oleje
- špetku soli
- 2 – 3 jablka
- 20 g třtinového nebo kokosového cukru
- cca 4 lžíce vody
- 0,5 lžičky skořice
- šťávu z půlky citronu
- 0,5 lžičky tapiokové mouky (nebo jiného škrobu)
- mixér
- mísu
- škrabku
- prkénko a nůž
- pánev
- menší pekáček nebo zapékací misku vyloženou pečicím papírem
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V mixéru rozmixujte kukuřičné lupínky, datle, kokosový olej a sůl.
- Půlku hmoty vyklopte do připraveného pekáčku nebo zapékací misky a rukama uplácejte do jedné souvislé vrstvy.
- Omyjte jablka, škrabkou oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky do mísy.
- Jablka posypejte cukrem, skořicí a tapiokovou moukou (nebo jiným škrobem), přidejte vodu a vymačkanou citronovou šťávu.
- Vysypte na pánev a na středním ohni vařte asi 10 minut. Jablka by měla změknout a díky cukru zkaramelizovat.
- S pomocí dospělého vyklopte obsah pánve do pekáčku jako druhou vrstvu. Rovnoměrně rozprostřete. Nechte chvíli vychladnout.
- Nakonec celou plochu znovu pokryjte zbývající polovinou hmoty z mixéru.
- Dejte péct na 25 – 30 minut na 180 stupňů.
- Po vytažení nechte vychladnout a poté nakrájejte na kousky nebo tyčinky. Můžete podávat s trochou jogurtu nebo zakysané smetany. Dobrou chuť!
_tip_