Recepty
Kokosová granola
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Moji milí, nezanedbáváte snídaně, že ne?! Víte, že se říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne? Je potřeba nabrat hodně sil a energie! Aby vám snídaně chutnala, vymyslela jsem pro vás recept na granolu. Granola je křupavá směs vloček, sušeného ovoce a oříšků. Ale já jsem to ještě vylepšila: vločky jsem nahradila kokosem. Lahoda!
Budete potřebovat:
- 1,5 hrnku neslazených kokosových plátků
- ¾ hrnku mandlí
- 1 lžíci chia semínek
- ½ hrnku dýňových semínek
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- 2 lžíce sezamového semínka
- 3 lžíce rozinek
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci kokosového oleje
- mísu
- lžíci
- rendlík
- plech vyložený pečicím papírem
- uzavíratelnou nádobu
Postup:
- V míse smíchejte kokos s oříšky, semínky, sušeným ovocem a skořicí. Můžete vyzkoušet jakoukoli kombinaci, kterou máte rádi, přidat lískové oříšky nebo kešu, vynechat sezamové semínko nebo rozinky a použít jiné vaše oblíbené sušené ovoce… je to na vás.
- Za pomoci dospělého v rendlíku ohřejte med s kokosovým olejem tak, aby směs byla tekutá a vylijte do mísy za sypkými ingrediencemi.
- Směs opravdu důkladně promíchejte.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Směs rozložte ve vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 50 minut. Plech hlídejte. Asi 15 minut před koncem plech v troubě otočte, aby směs byla všude stejně opečená. Opékáme do zlatova, kokos bude středně hnědý. Během pečení směs nijak nepromíchávejte.
- Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout a stále nepromíchávejte – to aby med ztuhnul a směs byla křupavá. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné nádobě.
- Podávejte s mlékem jako müsli, nebo si slaďoučkou směs přihoďte třeba do ranní kaše.
Dobrou chuť!