Kedlubnové hranolky
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Přihlásí se všichni, kdo mají rádi kedlubny! Nevím pořádně proč, ale tahle zelenina mi vždycky přišla zábavná – tvarem, barvou, chutí, křupavostí – no prostě vším. Doufám, že teď, když je jejich sezóna, si ji taky často chroupete. Získáváme z nich spoustu důležitých vitamínů i minerálů. Ale tím vás asi neokouzlím, co? Napadla mě ale cesta, jak byste mohli dát kedlubnám šanci, pokud jste to ještě neudělali: uděláme si z nich hranolky!
Budete potřebovat:
- 2 kedlubny
- asi lžíci olivového oleje
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky chilli nebo mleté papriky (nemusí být)
- sůl
- plech vyložený pečicím papírem
- mísu
- nůž a prkénko
- škrabku
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Očistěte kedlubny – pomůže vám s tím dospělý. Je třeba jim také oloupat slupky a případně je zbavit dřevitých částí. Slupka se dá buď odkrojit nožem, nebo zkuste použít obyčejnou škrabku na brambory.
- Nakrájejte kedlubny na hranolky a hoďte do mísy. Přidejte olivový olej, mletý kmín a sůl. Můžete přidat i malinko chilli nebo mleté papriky. Vše dobře rukama promíchejte tak, aby hranolky byly promazané a okořeněné.
- Vyskládejte hranolky na plech do jedné vrstvy. Zkrátka – trochu je na plechu porovnejte, aby nebyly jedna přes druhou, aby každý kousek měl hezky svoje místo.
- Pečte asi 25 minut. V průběhu pečení poproste dospělého, ať je jednou otočí, aby byly opečené z obou stran. Že jsou hotové poznáte tak, že jsou měkké a na povrchu začínají hnědnout.
- Po vytažení z trouby nechte malinko zchladnout a pak hranolky namáčejte třeba do kvalitního kečupu.
Dobrou chuť!
_tip_