Moji milí mlsotkové a šmakovinky!
Vítám vás u dnešního kuchtění! Dnes jsem si pro vás připravila slaďoučký recept: naučím vás, jak udělat karamel. Ale ne jenom tak obyčejný. Možná víte, že normálně se totiž karamel dělá z cukru. Já ale dlouho přemýšlela, jestli by cukr nešel nahradit něčím zdravějším. A pak jsem na to přišla: datlemi!
Budete potřebovat:
- hrnek vypeckovaných sušených datlí
- mandlové máslo (to je máslo, které v obchodě najdete například u toho arašídového)
- mléko (můžete použít i jakékoli rostlinné)
- kokosový olej
- vanilkový extrakt
- jablko
- sůl
- mixér
- lžíci
- misku
- cedník
Postup:
- Zalijte datle v hrnku horkou vodou. To se dělá proto, aby sušené datle pěkně nasákly, změkly a lépe se mixovaly.
- Mezitím připravíme do mixéru ostatní ingredience: dvě velké lžíce mandlového másla, jednu lžíci kokosového oleje, tři špetky soli a dvě lžíce mandlového mléka.
- Opatrně (ať se neopaříte!) slijte vodu z datlí – celý obsah hrnku i s datlemi vylejte do cedníku – voda odteče a v cedníku zůstanou datle. Přidejte je do mixéru k ostatním přísadám.
- Směs mixujte tak dlouho, dokud ze všech ingrediencí nevznikne hlaďoučká směs. Pokud by směs byla příliš tuhá, přidejte trochu mléka.
- Hotový „karamel“ přendejte do mističky.
- Nakrájejte jablko na plátky a namáčejte do datlového karamelu.
A je to! Dobrou chuť!
_tip_