Pokračovat ve sledování
Problém s přehráváním videa
Toto video momentálně nelze přehrát.
Refresh

Reklama za

Přeskočit intro
Rychlost přehrávání
Normální
Kvalita
Auto
Titulky
Vypnout
Kvalita
Auto
Language
Titulky
Options
Vypnout
Size
small
medium
large
Style
drop shadow
dark
light
contrast
Sdílet
Rychlost přehrávání
0.25
0.5
0.75
Normální
1.25
1.5
1.75
2
Audio-Only Mode
00:0000:00
00:00
Includes Paid Content
Zprávička

Justýna radí: Vysaďte pažitku!

Ahoj záletníci!

Tedy, hehe, chci říct ZAHRADNÍCI!  Dnes se podíváme na jednu moji oblíbenou mydlinku, éé BYLINKU, které se občas říká takovým vtipným názvem pytlík, teda ŠNYTLÍK. Víte, co to je?

Pažitka!

      

Jednak je hrozně dobrá, ale také je báječným zdrojem látek, které potřebuje naše tělo! Je v ní totiž hodně minerálů, vápníku, draslíku a především – vitamínu C.

A já mám pro vás skvělou zprávu – pokud nemáte záklonek, ehm, co to plácám, myslím ZÁHONEK, můžete si ji jednoduše vypěstovat i doma v květináči. Je to ještě jednodušší než sázení bazalky.

Semínka pažitky seženete v každém zahradnictví. Stačí je zasít do kypré půdy do truhlíku a hodně zalévat. Nebo můžete koupit pažitku již vzrostlou v obchodě a potom ji přesadit do většího květináčku nebo kyblíčku s dírkou ve dně (to aby voda mohla dobře odtékat).

Kdy sázet?

Nejlepší je pažitku vysadit teď v dubnu nebo na začátku května. Když se o ni budete dobře starat, může vydržet až do podzimu.

Co potřebuje?

Pažitka potřebuje světlé místo a pravidelně a hodně zalévat! Můžete ji stříhat nůžkami – ale ne až úplně „u země“, vezměte to pár centimetrů nad ní. Pažitka zase doroste. Jako vlásky!
Když se pažitka málo zastřihává, vykvete fialovými květy. Její květy připomínají květy jetele. Jsou krásné a stejně jako stonky se dají použít při vaření!

Na co se používá?

Jednoznačně v kuchyni při vaření! Ať už v salátech, v míchaných vajíčkách nebo jen tak na čerstvém chlebíčku s máslem.

Napište mi, jak se vám s pěstováním pažitky daří!

Vaše kachna Justýna