Recepty

Jemný jablečný štrůdl

Ahoj děti!

V prvním zimním receptu najdete jemný štrůdl s jablky a Lipánkem, který jsme my s Laskonkou snědli celý na posezení! Ořechy, jablka, skořice a smetanový Lipánek – mňam! Tak už vás nebudu zdržovat a jdeme na to.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g Jihočeského másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce octa
  • špetka soli

Na náplň:

Postup:

  1. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemné plátky nebo nastrouháme.
  2. Pak je zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, vanilkovým a krystalovým cukrem.
  3. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.
  4. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme z něj tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou.
  5. Navrch strouhanky klademe jablečno-ořechovou směs (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), tu posypeme skořicí a natřeme Lipánkem.
  6. Těsto zavineme, kraje utěsníme a přeneseme na plech vymazaný máslem. Obě nohavice potřeme zbylým rozpuštěným máslem a mlékem a posypeme plátkovými mandlemi.
  7. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout, až poté ho krájíme a podáváme.

Dobrou chuť!

_tip_

Děkujeme partnerovi:

 

Vaše prasátko Pigy