Recepty
Jemný jablečný štrůdl
Ahoj děti!
V prvním zimním receptu najdete jemný štrůdl s jablky a Lipánkem, který jsme my s Laskonkou snědli celý na posezení! Ořechy, jablka, skořice a smetanový Lipánek – mňam! Tak už vás nebudu zdržovat a jdeme na to.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g Jihočeského másla
- 2 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce octa
- špetka soli
Na náplň:
- 6 kyselejších jablek
- 3 hrsti strouhanky
- 100 g Jihočeského másla
- hrst rozinek
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- krupicový cukr dle chuti
- balení vanilkového cukru
- lžička skořice
- 130g Lipánka Maxi Smetanového
- 1 citrón
- 50 ml Jihočeského lahodného plnotučného mléka na potírání
- hrst mandlí na posypání
Postup:
- Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemné plátky nebo nastrouháme.
- Pak je zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, vanilkovým a krystalovým cukrem.
- Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.
- Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme z něj tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou.
- Navrch strouhanky klademe jablečno-ořechovou směs (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), tu posypeme skořicí a natřeme Lipánkem.
- Těsto zavineme, kraje utěsníme a přeneseme na plech vymazaný máslem. Obě nohavice potřeme zbylým rozpuštěným máslem a mlékem a posypeme plátkovými mandlemi.
- Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout, až poté ho krájíme a podáváme.
Dobrou chuť!
_tip_
Děkujeme partnerovi: