Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Letos se mi urodila taková spousta třešní, že je skoro nestíhám ani zpracovávat, a to jich má Pigy pořád plnou papulu, hihi. Pokud podobná situace panuje i u vás, přicházím na pomoc s jednoduchým receptem na skvělý a rychlý třešňový kompot.
Budete potřebovat:
- ½ kila třešní
- 60 ml vody
- 3 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetku soli
- odpeckovávač třešní (pokud ho nemáte, bude příprava zdlouhavější, ale dá se to zvládnout i bez něj – v tom případě budete potřebovat prkénko a ostrý nožík)
- rendlík s pokličkou
- vařečku na míchání
Postup:
- Pečlivě třešně omyjte a nechte oschnout. Otrhejte stopky a vypeckujte pomocí odpeckovávače. Pokud ho nemáte, každou třešeň nožíkem rozkrojte napůl a pecku vyndejte.
- Třešně dejte do rendlíku a přidejte zbytek ingrediencí kromě vanilkového extraktu a dobře promíchejte.
- Rendlík přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a nechte směs ještě asi půl hodiny vařit. Kontrolujte a občas promíchejte. Kdyby se vám zdálo, že vody je příliš málo, malinko přilijte.
- Po 30 minutách sundejte rendlík z plotny a vmíchejte vanilkový extrakt. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Jezte hned, nebo přendejte do uzavíratelné skleničky, kde vám vydrží asi týden. Ale pozor – v lednici se trošku „zdrcne“ – ztuhne.
Dobrou chuť!
_tip_