Recepty
Jarní salátek z řeřichy s jahodami a fetou
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Je tu další díl ze seriálu „jarní zelenina“, i když dneska se odkloníme k bylince, která je považována za jarní vitamínovou vzpruhu. Jmenuje se řeřicha. Má spoustu vitamínů (C, A, E a další) a minerálů. A skvělé je, že si ji můžete vypěstovat i doma za oknem, je velice nenáročná. A přitom tak zdravá! Inspirujte se mým jarním výtvorem!
Budete potřebovat:
- 2 hrnky řeřichy
- ½ hrnku mátových nebo bazalkových lístků (nebo jejich kombinace)
- 1/3 hrnku plátků mandlí
- 8 velkých jahod
- 4 ředkvičky
- ½ salátové okurky
- ½ hrnku sýru feta
- nůž a prkénko
- mísu a misku
- lžíci a malou lžičku
- plech vyložený pečicím papírem
Zálivka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička šťávy z čerstvého citronu
- 1 lžička medu
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
- Zapněte (za pomocí dospělého ?) troubu na 200 strupňů.
- Rozprostřete plátky mandlí na plechu vyloženém pečicím papírem a dejte do trouby péct na 7-9 minut, dokud nebudou nazlátlé. Dejte pozor, ať je nespálíte. Poté vyndejte plech a nechte vychladnout.
- Udělejte zálivku: v malé misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, šťávu z citronu, med, osolte a opepřete.
- Do velké mísy dejte řeřichu, lístky máty a bazalky (pokud chcete, můžete je trochu nasekat).
- Nakrájejte jahody, ředkvičky a okurku na tenké plátky a přidejte do mísy.
- Přelijte zálivkou a promíchejte.
- Navrch salátu rozdrobte mezi prsty sýr feta a posypejte opečenými mandlemi.
Dobrou chuť!
_tip_