Hummus se sušenými rajčaty
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Jestlipak víte, co je to hummus? Je to pasta z cizrny. Opravdová pochoutka! Cizrna je luštěnina, stejně jako třeba hrách nebo fazole. Je zdravá (má v sobě totiž hodně vápníku) a chutná. Dá se s ní úplně čarovat! A tady je recept na jedno takové cizrnové kouzlo.
Budete potřebovat:
- plechovku cizrny
- olivový olej
- šťávu z pulky citronu
- dva stroužky česneku
- špetku soli a špetku pepře
- sušená rajčata
- misku
- mixér a pomoc dospělého
Postup:
Napřed se cizrna musí uvařit. Pokud nemáte cizrnu v plechovce, namočte ji přes noc – změkne a nabobtná, a pak krátce povařte. Jednodušší je ale použít cizrnu z plechovky, která je v obchodech běžne k dostání a je už připravená na další zpracování.
Dál je to snadné: cizrnu, kapku olivového oleje, šťávu z půlky citronu, dva stroužky česneku, sůl a pepř – dejte do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. S mixérem pomůže dospělý. Pastu přendejte do misky, přihoďte nakrájená sušená rajčata a zamíchejte. A je to! Do hummusu si můžete namáčet zeleninu nebo k němu přikusovat chlebové placky (pita chleba). Dá se namazat i jako pomazánka.
Dobrou chuť!
Vaše veverka Laskonka