Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Víte, které ovoce ještě neodmyslitelně patří k podzimu – kromě jablek? Jsou to hrušky. Mám jich teď spoustu z Justýniny zahrádky. Zkoušela jsem všechny možné hruškové kombinace a vyšlo mi z nich tohle delikátní jemné hruškové máslo. Je to něco mezi marmeládou a sladkou pomazánkou… no uvidíte sami. A hlavně ochutnáte!
Budete potřebovat:
- půl kila hrušek
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 malou lžičku mleté skořice
- 1 malou lžičku mletého zázvoru (seženete v obchodech s kořením)
- ¼ malé lžičky soli
- špetku mletého muškátového oříšku
- špetku mletého hřebíčku
- rendlík
- prkénko
- nůž
- škrabku
- vařečku
- mixér
- zavařovací sklenici nebo sklenici od marmelády
Postup:
- Pro celou dnešní kuchyňskou operaci bude potřeba pomoc dospělého. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Dejte do rendlíku.
- Přidejte všechny ostatní ingredience. Na středním plameni přiveďte k varu. Pak ztlumte plotnu jen na mírnou teplotu a nechte probublávat asi dalších 50 minut. Rendlík napůl přiklopte pokličkou. Občas promíchejte – dávejte pozor, ať se směs nepřipálí u dna.
- Směs bude postupně měnit konzistenci. Jakmile zhoustne, je hotová.
- Pokud vám nevadí kousky hrušek, máte hotovo. Můžete ještě pokračovat přelitím směsi do mixéru. Mixováním vznikne jemná pasta.
- Jakoukoli variantu zvolíte, přelijte ji do sklenice. V lednici vydrží asi týden. Hruškové máslo, jak mu říkám, je výtečné například na křupavém toustu k snídani.
Dobrou chuť!
_tip_