Recepty

Hranolky ze sladkých brambor

Ahoj mlsotkové a šmakovinky!

Pigy za mnou pořád chodil, že má chuť na hranolky, ať mu je udělám. Všichni ale víme, že s hranolkama a vůbec smaženým jídlem by se to nemělo přehánět. Tak jsem pořád přemýšlela nad nějakou zdravější variantou, až jsem na ni přišla. A musím se o ni s vámi podělit: uděláme si hranolky ze sladkých brambor!

Budete potřebovat:

  • 2 sladké brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžičku mleté papriku (nebo uzené, pokud máte)
  • 1 lžičku tymiánu
  • plech vyložený pečicím papírem
  • nůž a prkénko
  • škrabku

Postup:

  1. Dejte předehřát troubu na 180 stupňů.
  2. Brambory oškrábejte a omyjte.
  3. Teď je potřeba brambory nakrájet na hranolky. Protože sladké brambory se krájí trošku ztuha, poproste o pomoc rodiče.
  4. Hranolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby byly vedle sebe, ne na sobě.
  5. Pokapejte olivovým olejem, posypte mletou paprikou a tymiánem, osolte a opepřete.
  6. Dejte péct asi na 20 minut, pak na plechu hranolky otočte (provede dospělý) a pečte dalších 15–20 minut. Pečte dozlatova, hlídejte, ať se vám hranolky nespálí.
  7. Ihned po vytažení z trouby posypejte strouhaným parmazánem.
  8. Na hranolkách si pochutnejte buď jen tak, se svým oblíbeným dipem, nebo je využijte jako přílohu.

Dobrou chuť!

Vaše veverka Laskonka kuchařka