Recepty
Hranolky ze sladkých brambor
Ahoj mlsotkové a šmakovinky!
Pigy za mnou pořád chodil, že má chuť na hranolky, ať mu je udělám. Všichni ale víme, že s hranolkama a vůbec smaženým jídlem by se to nemělo přehánět. Tak jsem pořád přemýšlela nad nějakou zdravější variantou, až jsem na ni přišla. A musím se o ni s vámi podělit: uděláme si hranolky ze sladkých brambor!
Budete potřebovat:
- 2 sladké brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- 1 lžičku mleté papriku (nebo uzené, pokud máte)
- 1 lžičku tymiánu
- plech vyložený pečicím papírem
- nůž a prkénko
- škrabku
Postup:
- Dejte předehřát troubu na 180 stupňů.
- Brambory oškrábejte a omyjte.
- Teď je potřeba brambory nakrájet na hranolky. Protože sladké brambory se krájí trošku ztuha, poproste o pomoc rodiče.
- Hranolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby byly vedle sebe, ne na sobě.
- Pokapejte olivovým olejem, posypte mletou paprikou a tymiánem, osolte a opepřete.
- Dejte péct asi na 20 minut, pak na plechu hranolky otočte (provede dospělý) a pečte dalších 15–20 minut. Pečte dozlatova, hlídejte, ať se vám hranolky nespálí.
- Ihned po vytažení z trouby posypejte strouhaným parmazánem.
- Na hranolkách si pochutnejte buď jen tak, se svým oblíbeným dipem, nebo je využijte jako přílohu.
Dobrou chuť!